Dostupni linkovi

Dodjeljene Pulicerove nagrade



Vašington post (Washington post) dobio je uglednu Pulicerovu nagrade za novinarstvo u četiri kategorije, a nagrada je prvi put dodijeljena i jednom internet portalu ProPublici (ProPublica).

Vašington post koji je prošle godine dobio samo jednog Pulicera, ove godine je osvojio tu nagradu za međunarodno izvještavanje, komentare, kritiku i za specijalni prilog. Laureati su Entoni Šadid za tekstove o Iraku, Ketlin Parker za kolumnu posvećnu spektru političkih i moralnih pitanja, Sara Kaufman za pristup kritici modernog plesa i Džin Vajngarten za tekst o roditeljima koji su usmrtili svoju djecu zaboravivši ih zaključane u kolima.

Njujork tajms( NewYork times) je dobitnik nagrade za nacionalno i za analitičko izvještavanje. Nagradu za analitičko izvještavanje dobili su Majkl Mos i redakcija NYT za pisanje o hamburgerima zatrovanim bakterijama I drugim problemima iz domena bezbijednosti hrane u SAD.

Za nacionalno izvještavanje nagrađeni su Met Rihtel i članovi redakcije NYT za niz tekstova o opasnoj upotrebi mobilnih telefona, kompjutera i ostalih uređaja tokom upravljanja motornim vozilom. Sajt ProPublika( ProPublica) je sa Njujork tajms magazinom nagrađen za izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, odnosno o priči o ljekarima jedne bolnice odsječene uraganom Katrin 2005.

Pulicerova nagrada se svake godine dodjeljuje za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti. Džozef Pulicer bio je novinski magnat porijeklom iz Mađarske i jedan od začetnika "žute štampe". On je 1903. na Univerzitetu Kolumbija osnovao prvu novinarsku školu.

XS
SM
MD
LG