Dostupni linkovi

Sukobi na Filipinima , devet žrtava



Najmanje devet osoba poginulo je u sukobu snaga bezbijednosti i muslimanskih pobunjenika, koji je izbio poslije napada na Isabelu, glavni grad provincije Basilan.

Napad je počeo aktiviranjem više istovremenih eksplozija u sportskom centru, pored katedrale i rezidencije jednog sudije na ostrvu Basilan, koje je uporište pobunjenika i na kome su se pobunjenici i vojska više puta sukobljavali. Najmanje tri marinca su poginula, jedan je ranjen, dok su pokušavali da obezbijede grad Isabela.Među poginulima su i četiri civila i dva policajca, javio je AP.

Snage bezbijednosti su kasnije uspostavile kontrolu nad gradom. Muslimanski pobunjenici se već decenijama bore za otcepljenje teritorije nastanjene pretežno muslimanima od ostatka Filipina, ostrvske države gde je većina stanovništva rimokatoličke vjeroispovesti.

U provinciji Basilan, 880 kilometara južno od filipinske prestonice Manile, formirane su organizacije Abu Sajaf, saveznik terorističke mreže Al Kaida, i Islamski oslobodilački front Moro, koji je sa vladom postigao sporazum o prekidu vatre dok traju pregovori o autonomiji.

Za sada nije poznato koja od ove dve organizacije je odgovorna za današnji napad, ali se zna da su one ranije zajednički izvodile napade na civile i snage bezbijednosti na ostrvu Basilan.
XS
SM
MD
LG