Dostupni linkovi

Tadićeva inicijativa o vansudskom poravnanju naišla na odobravanje


Boris Tadić
Boris Tadić
Srbija i Hrvatska će najverovatnije vansudskom nagodbom zameniti međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ponovio je predsednik Srbije Boris Tadić koji je na spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj prisustvovao obeležavanju 65 godina od proboja logoraša u Jasenovcu.

Otopljavanje odnosa između Zagreba i Beograda, čiji je rezultat i inicijativa o odbacivanju međusobnih tužbi za genocid, naišlo je na odobravanje kako u Briselu, tako i u proevropskoj zajednici u Srbiji.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da novi hrvatski predsednik Ivo Josipović unosi u međudržavne odnose više racionalnosti i intelektualnog pristupa, što automatski smanjuje emocije. Dobro je da je do toga došlo, ali je Srbija, na izvestan način, izostavila koju priliku da ranije dođe do tog manifestativnog susreta na nivou predsednika dveju država.

„Čim je to postalo moguće, odmah su se pokazali rezultati. Napuštaju se emocije i prihvata intelektualni pristup. U to ubrajam i sve inicijative koje spuštaju tenzije na nivou ove dve države i koje o budućnosti i, da upotrebim hrvatski termin, suživotu ove dve države, kao i budućnosti Balkana, raspravljaju na drugi način. To što se države dogovore da povuku međusobne tužbe je racionalan pristup, ali za sve one krivice i ratne zločine koji su počinjeni prema državljanima jedne ili druge zemlje još uvek postoje pravna sredstva koja uključuju i pravo na odštetu“, kaže Kacin.

Deo opozicije negoduje

Ono što mislim da je sada jako pozitivno u svemu, to je da se pokušava da se počne traženje modaliteta da se te tužbe povuku.
Aktuelna diplomatska misija predsednika Srbije pokazuje da prisustvujemo otopljavanju odnosa u regionu, a otvaranje prostora za kompromis kad je reč o povlačenju tužbi Hrvatske i Srbije bilo bi svakako korak u pozitivnom pravcu, kaže za RSE savetnik u Ministarstvu inostranih poslova Srbije Vatroslav Vekarić.

„Ono što mislim da je sada jako pozitivno u svemu, to je da se pokušava da se počne traženje modaliteta da se te tužbe povuku. Svi smo svesni da je povlačenje tih tužbi dosta složen posao, s obzirom na unutrasnje-politička stanja u obe zemlje, ali ako polazište bude da se ciljevi tužbi i jedne i druge strane moraju rešiti, ali bez tužbi, onda je to svakako korak u pozitivnom pravcu“, ocenjuje Vekarić.

Tadić i Josipović su još prilikom susreta u Opatiji dotakli temu povlačenja međusobnih tužbi za genocid. Predsednik Srbije je, međutim, istakao da odustajanje od tužbi pred Međunarodnom sudom pravde ne znači aboliciju odgovornih za zločine.

„Zločinci su bili među svim narodima i oni moraju biti otkriveni i osuđeni“.


Jelko Kacin, Foto: Vesna Anđić
Pojedine opozicione stranke dočekale su, međutim, na nož Tadićevu inicijativu o vansudskom poravnanju u slučaju tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

„Predsednik Srbije Boris Tadić iskoristio je Dan sećanja na žrtve Jasenovca da ponovi svoj stav da Srbija i Hrvatska treba da izvrše vansudsko poravnanje u vezi sa tužbom i kontratužbom iako za donošenje takve odluke nema ustavnih ovlašćenja“, navodi se u saopštenju Srpske radikalne stranke.

Ta partija pozvala je srpskog predsednika da „prekine da iznosi lične stavove u javnosti“ kada je reč o interesima države Srbije o pitanju kontratužbe Srbije protiv Hrvatske pred Sudom u Hagu i pozvala Vladu da se o tome hitno izjasni, kao i da o toj temi hitno raspravlja Skupština Srbije.

Stavove u saopštenju Srpske radikalne stranke treba uzeti na znanje, ali bih se ja ogradio od komentara, kaže Jelko Kacin i dodaje:

“Mislim da srpska država ima dovoljno instrumenata da se politička rasprava obavi unutar nadležnih organa, a odluka o tome svakako neće mimoići ni Vladu Republike Srbije ni Narodnu skupštinu Republike Srbije”, ističe Kacin.

Pročitajte i ovo:
Eventualno povlačenje tužbi nije moguće preko noći
XS
SM
MD
LG