Dostupni linkovi

Eventualno povlačenje tužbe nije moguće preko noći


Haški tribunal - ilustrativna fotografija
Haški tribunal - ilustrativna fotografija
Analitičari upozoravaju da mogućnost povlačenja tužbi i izvansudske nagodbe nije nešto što se može postići preko noći. U vladajućem HDZ-u kažu kako je hrvatska tužba za genocid protiv Srbije preozbiljna stvar da bi se o njoj raspravljalo u kuloarima. Većina hrvatskih političkih stranaka ne protivi se povlačenju hrvatske tužbe, ali neki postavljaju različlite uvjete.

U Uredu predsjednika kazali su nam kako je na jedinom dosadašnjem sastanku Josipovića i Tadića – u Opatiji – ta tema bila samo dotaknuta, ali da se nije razgovaralo o detaljima niti o modalitetima.

Sljedeći njihov susret neće biti u Mostaru, kako su neki mediji najavljivali, nego ovoga petka, 16. travnja u Pečuhu, na trilateralnom sastanku mađarskog, hrvatskog i srbijanskog predsjednika. Bude li tamo nekih pomaka, javnost će biti primjereno obaviještena, rečeno nam je iz istog izvora.

„Tužba Hrvatske protiv Srbije je preozbiljna stvar da se o njoj raspravlja u kuloarima i da o njoj iza zatvorenih vrata pregovaraju političari, pa makar to bio i predsjednik države,“
kazao je za RSE jedan od šestorice potpredsjednika vladajućeg HDZ-a, predsjednik njihovog parlametarnog kluba i Josipovićev protivnik na predsjedničkim izborima Andrija Hebrang.

Andrija Hebrang
„Tužba je ozbiljna stvar zbog toga što ona treba riješiti povijesnu dilemu tko je bio agresor, a tko je napadnut, tko je bio pravednik u ovome ratu, a tko onaj kojeg treba suditi i osuditi i sudski, i politički i povijesno. Zato mislim da o tome ne treba raspravljati iza zatvorenih vratiju, nego da je to za jedan ozbiljan razgovor u kojem svakako na hrvatskoj strani trebaju biti oni koji su od srpske agresije i genocida – za kojeg smo ih tužili – pretrpjeli najveću štetu. Znači, u timu za pregovore moraju biti stradalnici Domovinskog rata, a ne političari, koji nisu čak niti branitelji.“


Izbjeći stranačka prepucavanja

Politički analitičar Branko Caratan u izjavi za RSE kaže kako je odustajanje od hrvatske tužbe moguće, ako je izvansudskom nagodbom moguće postići ciljeve koje je tužba tražila. Međutim, dogovor nije moguće postići preko noći.
Očito je da je u Beogradu to tema koja ima unutarnjepolitičku težinu u odnosima političkih snaga unutar Srbije, i da je to razlog zašto se tako forsirano ide na tu temu.

„To nije stvar koja se može riješiti veoma lako i u veoma kratkom roku. Drugo, to je tema koja se može rješavati u jednom dugoročnom kontekstu poboljšavanja odnosa između Hrvatske i Srbije.“

Bilo bi bolje ako se pitanje tužbi i moguće izvansudske nagodbe izvuče iz sfere dnevne unutarnje politike, sugerira naš sugovornik.

„Trebalo bi u svakom slučaju izbjeći da ta tema postane predmet stranačkog 'prepucavanja', jer se radi o jednom veoma ozbiljnom nacionalnom interesu. Očito je da je u Beogradu to tema koja ima unutarnjepolitičku težinu u odnosima političkih snaga unutar Srbije, i da je to razlog zašto se tako forsirano ide na tu temu.“

Branko Caratan, Foto: Enis Zebić
Većina drugih političkih stranaka ne protivi se povlačenju tužbe, ako se nađe primjereno izvansudsko rješenje. Donedavna predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji Vesna Pusić podupire povlačenje tužbi, ali to načelno vezuje uz rješavanje i drugih otvorenih pitanja između dvije države.

I oporbeni Istarski demokratski sabor je za povlačenje tužbe. Njegov potpredsjednik Damir Kajin kazao je da je "nakon sramotne presude Međunarodnog suda u slučaju Srebrenice, gdje je počinjen najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata u Europi, svima u Hrvatskoj jasno da tužba za genocid protiv Srbije neće uspjeti".

Oporbeni socijaldemokrati kažu da su se promijenile okolnosti otkako je hrvatska tužba podnesena, ali da se rješenje neće naći u neformalnim razgovorima.

Ako se nađe primjereno rješenje, i Hrvatska socijalno-liberalna stranka, koja je član vladajuće koalicije je za povlačenje tužbe, s time da svi koji su čini zločine moraju biti kažnjeni. Hrvatska seljačka stranka, također član vladajuće koalicije, sugerira da o mogućem odustajanju od hrvatske tužbe odluče - Vukovarci.

Pročitajte i ovo:
Tadićeva inicijativa o vansudskom poravnanju naišla na odobravanje
XS
SM
MD
LG