Dostupni linkovi

Švedski neonacista izručen Poljskoj



Bivši vođa jedne švedske neonacističke grupe osumnjičen da je naručilac krađe table sa kapije logora Aušvic, Anders Hegstrem, izručen je popodne Poljskoj.

Odmah po slijetanju aviona kojim je prebačen u Varšavu još na aerodromu poljska policija ga je uhapsila i policijskim helikopterom prebaila u Krakov na jug zemlje, gde se nalazi i bivši nacistički logor Aušvic, do tužilaštva nadležnog da ga sasluša.

"Šveđanin će biti saslušan najranije u ponedeljak", kazala je danas novinarima portparol Okružnog tužilaštva u Krakovu Boguslava Marćinkovska.

Hegstrem (34) uhapšen je u Stokholmu na osnovu zahtjeva Poljske i evropskog naloga za hapšenje koji je izdala.Kao naručioca te sramne krađe koja je potresla i Poljsku i svetsku javnost prepoznala su ga dvojica od četvorice sitnih kriminalaca koji su 18. decembra u zoru ukrali metalni napis "Arbeit macht fre", "Rad oslobađa" sa glavne kapije te bivše nacističke fabrike smrti.

Metalnu tablu, su presjekli na tri dijela i zakopali je u šumi na drugom kraju zemlje dok ne uspiju da isporuče u Švedsku, gde je naručilac hteo za skupe pare da je preproda dalje.

Poljska policija zahvaljujući raspisanoj nagradi od 28.750 eura i dojavama građana, tabli neprocenjive istorijske vrijednosti ušla je vrlo brzo u trag i nakon tri dana, 20. decembra uhapsila kraj Torunja petoricu Poljaka - uz izvršioce krađe još i jednog preduzetnika, Hegstremovog prijatelja koji ih je najmio da obave posao.

Trojica lopova krađu su priznala, a sud je izašao u susret njihovom zahtjevu da im izrekne kazne bez javnog procesa i osuđeni su nedavno na godinu ipo do dve ipo godine zatvora.Preostalu dvojicu Poljaka, kao i Hegstrema suđenje tek čeka.
XS
SM
MD
LG