Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstranti u Bangkoku ušli u zgradu televizijeDemonstranti opozicije ušli su danas u prostorije jedne od filijale kompanije Telekom, gdje su vlasti zatvorili njihovu satelitsku televiziju i web sajt. Policajci i vojnici, i pored upotrebe suzavca i vodenih topova, nisu uspjeli da ih spriječe da uđu u zgradu, saopšteno je u Bangkoku.

Najmanje deset demonstranata i tri policajca lakše su povrijeđena u tom sukobu. Vlada je navela da će ta televizija i dalje biti zatvorena.

Posljednji sukobi u Tajlandu su dio dugogodišnje bitke između pristalica bivšeg lidera Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. i njegovih protivnika.

Šinavatra je optužen za korupciju i pobjegao je iz zemlje , a nedavno je boravio u Crnoj Gori čije državljanstvo posjeduje.

Demonstranti, koji sebe nazivaju "Crvene košulje" zbog boje odjeće koju nose, imali su mnogo koristi od Taksinove populističke politike, oličene u jeftinoj zdravstvenoj zaštiti i povoljnim zajmovima seoskim domaćinstvima.

Oni zahtjevaju da sadašnji premijer Abhisit Vedžadživa raspusti parlament u roku od 15 dana i raspiše nove izbore, optužujući ga da je nelegalno došao na vlast u decembru 2008, uz pomoć vojske koja je izvršila pritisak na parlament.
XS
SM
MD
LG