Dostupni linkovi

Deklaracija o osudi zločina nad Srbima bez konkretnog efekta


Skupština Srbije, foto: Vesna Anđić
Skupština Srbije, foto: Vesna Anđić
Dva dana nakon što je usvojena Deklaracija kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, u Skupštini Srbije počele su konsultacije o novoj deklaraciji o osudi zločina nad srpskim narodom.

Nije tajna da su glasovi nekih koalicionih partnera vladajuće Demokratske stranke za Deklaraciju o Srebrenici dobijeni uz obećanje da će odmah krenuti pisanje nove Deklaracije o zločinima nad Srbima.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je morala u jednom trenutku tokom rasprave o Srebrenici da saopšti da je za dva dana zakazala Kolegijum Skupštine o novoj Deklaraciji. Đukić Dejanović izašla je, kao što je obećela, u četvrtak, nakon prvih konsultacija i saopštila:
Slavica Đukić Dejanović

„Između ostalog, razgovaralo se o tome da li je potrebno nabrajati zločine u BiH, na Kosovu i u Hrvatskoj, ili možda reći - svi zločini na teritoriji bivše Jugoslavije. To je bila jedna od dilema. Druga, da li je možda potrebno pozvati se na deklaracije koje je Parlament već donosio i staviti to u ovaj tekst.“

U Nacrtu deklaracije koji je podeljen novinarima najoštrije se osuđuju zločini učinjeni na štetu svojih državljana i svih pripadnika drugih naroda tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, kao i za vreme NATO bombardovanja.

Navodi se da se deklaracija donosi uvažavajući interes građana Srbije da se utvrdi puna istorijska i krivično-pravna istina o zločinima izvršenim na štetu njihovih sunarodnika, da ti zločini ne ostanu nekažnjeni i da se nikada više ne ponove.

Skupština Srbije takođe pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.

Parlament ne može biti pokrovitelj

Pitali smo dr Zagorku Golubović da li misli da ima objektivnih razloga da Skupština Srbije donese, nakon usvojene Deklaracije o zločinu u Srebrenici i posebnu Deklaraciju o zločinima nad Srbima. Kakve će to imati efekte?

„Mislim da je to samo zamajavanje da bi se oštrica ili težina Deklaracije o Srebrenici smanjila. Onda ova Deklaracija o Srebrenici nema nikakvog smisla. Ako je tako, možemo onda u osudi zločina da pođemo ne samo do bivše Jugoslavije, već i do kosovskog boja...“

RSE: Da li mislite da ima ikakvog opravdanja osećanje koje je pothranjivano u Srbiji da svi potcenjuju srpske žrtve i ono što je činjeno Srbima u vreme ratova?
Vesna Teršelić


Golubović: "Mislim da nema razloga za to. Da je više puta isticano kakve su srpske žrtve, šta je bilo sa Olujom i tako dalje... To je rečeno bezbroj puta, koliko ja znam. Srpske žrtve su potcenjene za one nacionaliste koji bi samo hteli da se eksplicitno Srbi izdvoje. To je samo jedna igra, samo varka nacionalista da sve zataškaju i da se ništa ne kaže.“

Mirsad Tokača direktor Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu:

„Postojali su zločini nad Srbima, naravno, i to ne treba negirati. Ali postoje zločini koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu, zločini nad Srbima u Hrvatskoj i u BiH. Parlament Srbije ne može igrati nikakvu pokroviteljsku ulogu nad Srbima širom svijeta. Ako su se desili zločini nad Srbima u Srbiji, onda neka prave takvu rezoluciju. Mi ne prihvatamo nikakvu vrstu pokroviteljstva. Mi ćemo u Bosni uraditi svoj deo posla, mi ga već radimo. Evo, ja sam ovih dana intenzivno pokazivao upravo tačke zločina i nad Srbima i nad ostalim građanima. I ta proporcija je vrlo jasna. Srbi jesu stradali, ali ni približno kao neki drugi građani.“

Isto pitanje postavili smo i Vesni Teršelić iz hrvatske nevladine organizacije Dokumenti - Centar za suočavanje sa prošlošću.

„Ja razumem potrebu osuđivanja zločina nad svim žrtvama i razumem da Parlament Srbije želi nešto reći i o sprskim žrtvama ali pitam se hoće li se Parlament na sličan način postaviti i prema zločinu na Ovčari, zločinu u Dubrovniku, Škabrnji... Rekla bih da u svakoj od postjugoslavenskih zemalja postoji tendencija u političkim krugovima, pa i u javnosti, da se priznaju patnje samo žrtava većinske nacionalnosti ali, srećom, sve više probija priznavanje patnji i drugih žrtava.“

Najavljeno je da će Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom biti doneta tokom sadašnjeg zasedanja Skupštine Srbije.

*****
Pročitajte i ovo:
Deklaracija o Srebrenici: Dan posle
U BiH i Srbiji i dalje traju rasprave o usvajanju Rezolucije o Srebrenici
Bez riječi "genocid" Rezolucija nepotrebna
Tadić: Razdvojićemo rezolucije, ali ćemo obe usvojiti
Srbija treba da izađe iz stalnog poricanja
XS
SM
MD
LG