Dostupni linkovi

Hrvatska za jedinstvenu i stabilnu BiH


Jadranka Kosor i Nikola Špirić
Jadranka Kosor i Nikola Špirić
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor primila je danas u Zagrebu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikolu Špirića. Hrvatska podupire BiH na njenom euroatlantskom putu, rečeno je tom prigodom.

Već nakon današnjeg sastanka odredit ću da pojedini ministri u dogovoru sa svojim bosanskohercegovačkim kolegama krenu na rješavanje otvorenih pitanja, i vjerujem da će već do našeg sljedećeg susreta ove subote na Brdu kod Kranja neka od njih biti riješena, kazala je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon jednosatnog susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

Ona je ponovila hrvatsku potporu euroatlantskim ambicijama susjedne države i podsjetila na ustavnu obavezu Hrvatske na skrb za bosanskohercegovačke Hrvate.

„Upravo jedinstvenost Bosne i Hercegovine, konstitutivnost sva tri naroda vidimo kao budućnost Bosne i Hercegovine, prijateljske države u našem susjedstvu.“

Špirić je zahvalio Hrvatskoj na potpori na auroatlanstkom putu BiH, ali konkretno i na hrvatskom zalaganju da se europski investicijski fondovi angažiraju na izgradnji koridora 5C. On je kazao kako je Bosna i Hercegovina zemlja sa snažnim napretkom, a da pesimističke priče o tome da nema napretka šire oni koji su financijski zainteresirani za status quo, među ostalima i dio međunarodne zajednice.

Na naše pitanje hoće li se – u slučaju da vodstvo Republike Srpske povuče svoje ljude iz organa i institucija države BiH – i on povući, Špirić je kazao kako je svako napadanje Republike Srpske napad i na Bosnu i Hercegovinu, a na ponovljeno pitanje kazao je:

„U kojem smislu? Hoćemo li nastavit? Niko nije donio odluku da nećemo radit. Ta odluka ne postoji i zato ja mislim da je opasno od toga praviti politikantstvo.“
XS
SM
MD
LG