Dostupni linkovi

Angela Merkel u Turskoj: Nećete u EUNjemačka kancelarka Angela Merkel je uoči posjeta Turskoj, u izjavi za medije naglasila svoje protivljenje ulasku Turske u EU, a umjesto toga se zauzela za oblikovanje privilegiranoga partnerstva između Unije i Turske, prenosi portal index.hr.

Prijedlogu Angele Merkel, kojega je podržao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, oštro se suprotstavila turska vlada koja traži punopravno članstvo u EU.

Turska je pristupne pregovore s Evropskom unijom započela 2005. godine i dosad je otvorila 12 od 35 pregovaračkih poglavlja, a proces znatno usporava tursko nepriznanje Cipra, koji je od 2004. godine član Unije.

Od prosinca 2006. godine Turskoj je blokirano osam pregovaračkih poglavlja jer je ta zemlja odlučila zatvoriti svoje luke i aerodrome za ciparske brodove i zrakoplove.

Merkel je uoči posjeta Turskoj poručila vladi u Ankari da prestane blokirati Cipar.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan s Merkel planira otvoriti i pregovore o ukidanju viza za turske građane ua putovanja u EU. Merkel se i tome zahtjevu protivi tvrdeći da Turska ne ispunjava zadane uvjete za povlačenje viznoga režima.
XS
SM
MD
LG