Dostupni linkovi

Tadić i Josipović: Tri naroda u BiH moraju naći rešenje


Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović poručili su sinoć u Briselu da će pomoći rešavanju unutrašnjepolitičkog zastoja u Bosni i Hercegovini, predočivši da dogovor o tome moraju pre svega naći "tri ravnopravna naroda i dva entiteta" u BiH.

Tadić i Josipović su, u raspravi o Zapadnom Balkanu na "Briselskom forumu", ukazali na činjenicu da niko sa strane ne može nametnuti rešenje u BiH, a hrvatski predsednik je dodao da su Zagreb i Beograd svesni opasnosti raspada Bosne i Hercegovine.

Josipović je time odgovorio na opasku jednog visokog funkcionera američkog ministarstva odbrane u diskusiji da "u Bosni postoji ogromna opasnost raspada zbog nefunkcionalnosti te države, uprkos naporima Evropske unije i SAD da se kriza prevaziđe". Hrvatski predsednik je rekao da su se on i Tadić nedavno, u Opatiji, dogovorili da se dođe do funkcionalne države BiH kroz dogovor tri strane.

On je dodao da je ključni problem "zasad nepostojeća funkcionalna država" u toj zemlji.

Tadić je rekao da su se nekadašnji predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u Karađorđevu 1991. godine dogovorili o podeli Bosne, "a mi smo se u Opatiji pre neki dan dogovorili da očuvamo integritet i suverenitet te nama susedne zemlje".
XS
SM
MD
LG