Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žrtve holokausta traže odštetu od Deutsche bahna


Žrtve holokausta iz Poljske, Ukrajine u Bjelorusije zatražile su od nacinalne njemačke željezničke kompanije "Dojče ban" (Deutsche bahn) da isplati 445 miliona evra kompenzacije za deportaciju ljudi u koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu, javlja RIA Novosti.

Žrtve nacističkog režima vjeruju da je njemačka nacionalna željeznička kompanija moralni i istorijski nasljednik "Dojč rajhsbana", željezničke kompanije nacističke Njemačke.

"'Dojč rajhsban' uzimala je novac za svaki pređeni kilometar puta koji je nas vodio u logore smrti i ova firma je ostvarila veliku dobit zbog svoje uloge u masovnim zločinima", navodi se u dokumentu, koji su potpisali bivši logoraši koncentracionih logora na zajedničkoj pres konferenciji u Poljskoj.

Žrtve holokausta očekuju humanitarnu pomoć od "Dojč bana" da pokrije medicinske troškove. Oni vjeruju da kompenzacija nije samo stvar materijalne nadoknade, već je riječ i o preuzimanju moralne odgovornosti.

Kompanija "Dojč ban" do sada je odbijala da plati kompanzaciju direktno, tvrdeći da podržava fondaciju pomoći žrtvama logora prisilnog rada.
XS
SM
MD
LG