Dostupni linkovi

Srbi u Mitrovici protestovali zbog plana za integraciju severa Kosova


Oko 3000 kosovskih Srba protestovalo je danas u severnoj Kosovskoj Mitrovici protiv plana Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta o integraciji severnog Kosova u kosovske institucije.

Jedan od lidera kosovskih Srba i član Demokratske stranke (partije Borisa Tadića) Radenko Nedeljković poručio je da je integracija severnog Kosova u kosovski sistem za Srbe apsolutno neprihvatljiva.

“Svima mora da bude jasno da sever Kosova i Metohije mogu integrisati u takozvane kosovske institucije samo ukoliko nas unište ili proteraju, a to sigurno nećemo mirno gledati i dopustiti.”

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović pozvao je Srbe da ne učestvuju u implementaciji plana Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije jer, kako je istakao, time pojedini Srbi direktno krše Ustav i zakone Republike Srbije i daju legitimitet vlastima u Prištini.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije DSS (partije Vojislava Koštunice) Slobodan Samardžić kazao je da se vlasti u Beogradu moraju vratiti jedinstvenoj državnoj politici prema Kosovu.

Protest je protekao mirno i bez incidenata.
XS
SM
MD
LG