Dostupni linkovi

Alonso:Moratinos nije uticao na Tadića da ne ide u Kranj



Predsjedavajući Saveta ministara Evropske unije, šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos nije uticao na predstavnike bilo koje zapadnobalkanske zemlje pa ni na predsjednika Srbije Borisa Tadića, da ne idu na konferenciju na Brdu kod Kranja zato što EU podržava pospješenje regionalne saradnje.

To je danas u Briselu izjavio španski državni sekretar za međunarodna pitanja Emilio Alonso i time odgovorio na pitanje slovenačkog novinara da li može da potvrdi da je Moratinos uticao na Tadića da ne ode na skup o Zapadnom Balkanu prošle subote u Sloveniji.

Alonso je, međutim, potvrdio stav Moratinosa da će predsjedavajuća EU, Španija, napore za organizovanje susreta na vrhu Evropska unija-Zapadni Balkan u maju ili junu, u Sarajevu, utemeljiti na poštovanju međunarodnog prava s ciljem da sve strane iz regiona učestvuju na tom skupu.

Španski državni sekretar je poslije susreta zvaničnika EU sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Jandrokovićem podvukao da, uz oslonac na međunarodno pravo, postoje i presedani.

Alonso je na taj način dao odgovor na pitanje kako špansko predsjedništvo EU misli da pronađe formulu za učešće Srbije i Kosova na skupu u Sarajevu ako to nije pošlo za rukom organizatorima susreta na Brdu kod Kranja, Sloveniji i Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG