Dostupni linkovi

Rasmusen: Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH



Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmusen i gotovo svi ambasadori, članovi Sjevernoatlantskog vijeća kazali su danas na razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu da su vrata NATO-a otvorena za Bosna i Hercegovina, ali ostaje pitanje "kada", izjavio je na konferenciji za novinare nakon ovih razgovora predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Do posjete je došlo mjesec dana pred održavanje ministarskog sastanka NATO-a u Talinu, Estonija, na kojem će se ponovo razmatrati aplikacija BiH za dobijanje statusa MAP (Akcioni plan za članstvo).

Silajdžić je naveo da su članovi Predsjedništva izvijestili generalnog sekretara NATO-a o onome šta BiH radi na ovom putu, uključujuci jučerašnju odluku Predsjedništva o uništavanju viška naoružanja i municije, dok će se na narednoj sjednici nastaviti rasprava o slanju bh. kontingenta u NATO-ovu misiju u Afganistanu (ISAF). I generalni sekretar Rasmusen je potvrdio da NATO želi vidjeti BiH kao svoju buduću članicu.

Vrata NATO-a su otvorena, a Akcioni plan za članstvo (MAP) bio bi važan korak na putu ka punopravnom članstvu, kazao je on, dodajući da je NATO spreman pomoći BiH na tom putu.

Rasmusen je, pozdravio i napredak koji je BiH ostvarila do sada, uključujući sve korake na reformi odbrane, ispunjavanje uvjeta za viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije i odluke vezane za doprinos operaciji ISAF.Međutim, naglasio je, BiH će dobiti status MAP onda kada ostvari potreban napredak na reformama te je od velike važnosti da demonstrira sposobnost i spremnost za reforme.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je jedna od varijanti za BiH "mirni razlaz", jer "samo stranci održavaju privid funkcioniranja BiH".Rasmussen je rekao da NATO pridaje veliku važnost funkcionalnoj državi, koja može djelovati odlučno kao jedan entitet.

Jedan od razloga za to je što MAP pokriva veliki opseg pitanja ne samo iz sektora odbrane već uprave, ljudskih prava i drugog.

Zato je jasno da svaka inicijativa i izjava koja negira jedinstvo zemlje neće biti korisna na putu ka NATO-u, kazao je Rasmusen.

Predsjedavaći Silajdžić je ocijenio da se u ovom slučaju radi samo o retorici, o izjavama koje ne mogu imati nikakav efekt.
XS
SM
MD
LG