Dostupni linkovi

Kineska internet firma prestala da koristi GoogleInternet kompanija koju vodi jedan od najbogatijih ljudi u Aziji prestala je da koristi usluge Google zbog toga što američki pretrživač interneta krši kineske propise.

Kompanija TOM online, pod kontrolom tajkuna iz Hongkonga Li Ka-šinga, saopštila je da, kao kineska kompanija, podleže domaćim zakonima i da prekida saradnju sa Googlom zbog isticanja sporazuma o korišćenju usluga.

Google je noćas preusmjerio promet sa kineskog na svoj sajt u Hongkongu,dijelu Kine koji ne zahtijeva da se iz rezultata pretraživanja ukloni sadržaj koji Peking ocjenjuje kao osjetljiv.

Prije više od dva mjeseca Googl je zaprijetio da će se povući iz Kine, najvećeg internet tržišta u svijetu, pošto se našao na meti hakerskih napada.

Na odluku Gugla da preusmjeri promet, Peking je reagovao ocjenom da je to "potpuno pogrešno" i optužio američku firmu da je prekršila obećanje.

"Google je prekršio pismeno obećanje koje je dao kada je ušao na kinesko tržište jer je prestao da 'filtrira' usluge i optužio Kinu za hakerske napade", ukazuje se u saopštenju državne službe koja nadzire internet, dostavljenom agenciji Sinhua.

Navodi se i da se Kina protivi politizaciji komercijalnih pitanja i izražava neslaganje sa Google optužbama i postupcima.
XS
SM
MD
LG