Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moratinos: Susret EU-Zapadni Balkan u Sarajevu treba da okupi sve


Ministar vanjskih poslova Španije Migel Anhel Moratinos sinoć je izjavio kako susret na vrhu EU i država Zapadnog Balkana, koji špansko predsjedništvo EU priprema za kraj maja ili juni u Sarajevu, treba da okupi sve faktore strane, “uz uvažavanje međunarodnog prava i svih osjetljivih pitanja”.

Na zasjedanju šefova diplomatija EU u Briselu, predsjedavajući Moratinos rekao je novinarima da će uskoro biti utvrđen i datum tog skupa.

Špansko predsjedništvo evropske dvadesetsedmorice susret na vrhu EU-Zapadni Balkan "priprema uz zamisao da sve strane na njemu uzmu učešća u duhu dobre međusobne saradnje", kazao je Moratinos aludirajući na Srbiju i njeno odbijanje učešća na međunarodnim skupovima kojim prisustvuju lideri Kosova.

"Mi ćemo na taj način pripremiti ovaj skup na visokom nivou i smatram da će nam poći za rukom da okupimo sve strane", naglasio je Moratinos.

Španski ministar je stavio do znanja da je cilj predsjedništva EU da svi budu u prilici da iznesu svoja mišljenja i viđenja, s tim da i dalje ostvaruju perspektivu uključivanja u Evropsku uniju, uz pospješenje veza i saradnje u regionu.
XS
SM
MD
LG