Dostupni linkovi

Reforma zdravstva: Obamina prva velika pobjeda





Biljana Jovićević

Predstavnički dom kongresa SAD izglasao je Zakon o reformi zdravstvne zaštite, vrijedan 940 milijardi dolara, što je američki predsjednik nazvao istorijskim uspjehom.

Zahvaljujući ovom zakonu još 30 miliona Amerikanaca dobiće zdravstveno osiguranje.

Predstavnički dom Kongresa obezbjedio je američkom predsjedniku Baraku Obami ogromnu pobjedu izglasavši najznačajniji zakon iz oblasti socijalne politike kojim se, kako se procjenjuje, sprječavaju buduće zloupotrebe osiguravajućih kompanija.

Zakon će morati na glasanje i u Senat gdje se očekuje da bude usvojen. Novim zakonom će se od svih Amerikanaca prvi put zahtjevati da se osiguraju, a poslodavci će morati radnicima da ponude osiguranje koje mogu platiti.

Privatnim osiguravajućim kompanijama biće nametnuta mnoga pravila, uključujući zabranu uskraćivanja osiguranja ljudima koji već imaju neku bolest, ali i propis da djeca mogu da ostanu na polisi svojih roditelja do 26 godine.

Za zakon je glasalo 219 kongresmena, a 212 je bilo protiv. Nijedan republikanski predstavnik nije podržao zakon, a protiv je glasalo i 34 predstavnika demokrata. Obama je glasanje pratio iz Bijele kuće, sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom i saradnicima.

“Na kraju, ovaj dan predstvlja još jedan kamen čvrsto položen u temelje američkog sna. Večeras smo odgovorili na poziv istorije kao tako mnogo generacija amerikanaca prije nas. Kad se suočavamo sa krizom, nismo se povukli pred izazovom mi smo ga savladali. Nijesmo izbjegli našu obavezu, mi smo je prihvatili. Nijesmo se uplašili budućnosti, oblikujemo je“, rekao je Obama.

Velika tuga republikanaca

Uspjeh je stigao nakon godinu dana duge debate i lobiranja predsjednika i njegove demokratske partije u Kongresu. I na sam dan usvajanja prethodila je žučna rasprava u kongresu ali i demonstracije pristalica i protivnika zakona.

“Nakon godinu dana debate i nakon što smo čuli glasove miliona Amerikanaca, došli smo do ovog istorijskog momenta. Danas imamo šansu da završimo veliki nezavršeni posao u našem društvu i obezbjedimo osiguranje za milione Amerikanaca, što je pravo, a ne privilegija”, rekla je predsjednica zastupničkog doma Kongresa Nenesi Pelosi.

Na kraju je predstavnik Republikaca Džef Dejvis ovako doživio poraz:

“Moje srce je ispunjeno velikom tugom večeras. Ovo glasanje će definisati ono što će Amerika imati u budućnosti, ogromana poreska operećenja, participaciju i nametljvu birokratiju. Demokrate su danas osujetile pogled na američki narod danas, panično ih gurajući ka socijalizmu.”

Zvaničnici u Kongresu očekuju da će Obama već sjutra potpisati novousvojeni zakon, koji je od početka bio jedan od prioriteta američkog predsjednika, odnosno najvažnija tema na unutrašnjepolitičkom planu.

Ipak, mnoge zakonske odredbe ovog zakona neće u potpunosti biti primjenjivane do 2014. godine, pa se demokrate plaše i da bi javno mnjenje moglo biti razočarano čekajući tako dugo potpunu primjenu zakona.

No bez obzira na sve usvajanje zakona koje samo po sebi predstavlja zaista veliku zakonodavnu reformu, ima i strateški veliki značaj za Obaminu administraciju, jer mu je donio odlučujući politički trijumf. Ovaj zakon bio je, između ostalog, i jedno od njegovih glavnih obećanja tokom predizborne kampanje.


******
Pročitajte i ovo:
Teška prva godina američkog predsjednika
Obama - uspješan ili neuspješan?
XS
SM
MD
LG