Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ugovor za gasovod Sjeverni tok potpisuje se sjutra u LondonuKonzorcijum za gradnju gasovoda, koji će Rusiju preko Baltičkog mora povezivati sa Njemačkom, ove sedmice će potpisati ugovor o 3,9 milijardi eura kredita.

Ruski dnevnik Kommersant piše da će se konzorcijum za gradnju gasovoda Sjeverni tok, na čijem je čelu ruski Gasprom, zadužiti kod 27 različitih banaka, uključujući njemačke, francuske, britanske, španske i japanske.

Sporazum bi, kako je najavljeno, trebao da bude potpisan sjutra u Londonu. Početak gradnje 7,5 milijardi eura vrijednog gasovoda, dužine 1,2 hiljade kilometara, planiran je za april.

Gasovodom će, nakon završetka gradnje krajem naredne godine, biti transportovano oko 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gradnja paralelnog cjevovoda trebalo bi da počne 2013. godine, čime će njegov kapacitet biti udvostručen.

Stručnjaci ne očekuju nikakve probleme u gradnji, ali ni ne isključuju mogućnost odlaganja izgradnje paralelnog gasovoda.

Konzorcijum, pored Gasproma, čine njemačke energetske kompanije Eon i BASF/Wintershall, kao i holandsko preduzeće za distribuciju gasa, Gasunie. Početkom marta potpisan je sporazum o prodaji devet odsto dionica francuskoj energetskoj grupaciji GDF Suez, ali nije jasno koja ih kompanija prodaje.
XS
SM
MD
LG