Dostupni linkovi

Ren: 2010. važna za integraciju Srbije i regiona u EU


Oli Ren: Početak ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom je bio dobar
Oli Ren: Početak ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom je bio dobar
Ova godina biće biće veoma važna za evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana u celini, izjavili su zvaničnici EU nakon sastanka ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom.

"Učinićemo sve što možemo da se nastavi integracija celog regiona u EU. Početak ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom je bio dobar", izjavio je odlazeći komesar EU za proširenje Oli Ren nakon sastanka šefa španske diplomatije Migel Anhel Moratinosa, čija zemlja predsedava Unijom, predstavnika narednog predsedavajućeg Belgije, Rena, predstavnika Evropske komisije, i šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića.

Ren je podsetio da je prošla godina bila veoma važna za evropske integracije Srbije i izrazio uverenje da će "špansko predsedništvo EU to dodatno unaprediti u narednih šest meseci".

Podsećajući da je Evropska komisija pozdravila podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU, Ren je naglasio da je izvršno telo Unije spremno da započne pripremanje zvaničnog mišljenja o tome čim to od nje bude zatražio Savet EU.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija u prošloj godini u svojim evropskim integracijama postigla rezultate koje će biti teško nadmašiti u godini pred nama, ali da je "odlučna da uspeh iz 2009. prenese i u 2010."

"Nadamo se da će ovaj proces ići što je brže moguće. Mi ćemo raditi svoj deo posla, nastavićemo da sarađujemo sa Haškim tribunalom kao što smo i do sada", rekao je Jeremić.

HAPŠENJE MLADIĆA

Komentarišući insistiranje EU na regionalnoj saradnji, uključujući saradnju Beograda sa Euleksom, Jeremić je rekao da će povodom toga Srbija tražiti da se "poštuju pravila" od kojih je jedno od najvažnijih da je Euleks "statusno neutralna misija koja u skladu sa rezolucijom UN 1244 radi u pokrajini pod okriljem UN."

"Tražićemo da mandat koji je potvrđen u Savetu bezbednosti bude u potpunosti ispoštovan zarad očuvanja mira i stabilnosti," istakao je ministar.

Jeremić je ponovio da pitanje Kosova treba razdvojiti od integracije Srbije u EU, a da su, kada je reč o stabilnosti, najave da bi moglo doći do nasilnog menjanja prilika na severu pokrajine zabrinjavajuće.

Vuk Jeremić
"To su dva odvojena procesa i to je zvanična politika Brisela. No, kada je reč o miru i stabilnosti u regionu mi smo zabrinuti zbog situacije na terenu pogotovi u vezi sa nekim nedavnim najavama da bi moglo doći do pokušaja nasilnog menjanja u severnom delu pokrajine. To će svakako biti jedna od tema razgovora," rekao je Jeremić.

Izjašnjavanju ministara spoljnih poslova EU o kandidaturi Srbije se protivi Holandija, jer Beograd još nije uhapsio haškog begunca, ratnog lidera Srba u BiH Ratka Mladića, za kojeg Haški tribunal veruje da se skriva u Srbiji.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas će razmeniti mišljenje sa članovima Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta o saradnji zemalja Zapadnog Balkana sa Tribunalom u strategiji završetka rada Tribunala.

Poslednji Bramercov izveštaj bio je povoljan po Srbiju, jer je prvi put saradnja sa Tribunalom ocenjena pozitivno.

Pročitajte i ovo:

EU: Nema skorog kraja krizi u BiH

Bramerc: Srbija napreduje u saradnji sa Hagom.

Srbiju očekuje mukotrpan posao
XS
SM
MD
LG