Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina upozorava GuglNajviši kineski zvanicnik zadužen za internet Li Jižong oštro je danas upozorio kompaniju "Gugl" da će "platiti cenu" ukoliko nastavi da deluje protivno kineskom zakonu.

"Gugl" je u januaru objavio da više neće poštovati kineske zakone o cenzuri interneta. Firma je tada saopštila da će možda prekinuti poslovanje u Kini zbog cenzure i hakerskog napada na njen portal.

Jižong, koji u Vladi obavlja funkciju ministra za industriju i informacionu tehnologiju, izjavio je da Kina ne može da toleriše informacije koje mogu da naškode stabilnosti njenog društva, sistemu ili zdravlju maloletnika.

"Bice zatvoreno ono što treba da se zatvori i biće blokirano ono što treba da se blokira", rekao je Jižong u obraćanju parlamentu.

"Gugl" je poceo da posluje u Kini 2006. godine uz opšte kritike, jer je prihvatio da poštuje kineske odredbe o cenzuri pojedinih sadržaja na svjetskoj informacionoj mreži.

Odnosi između Kine i "Gugla" narušeni su u januaru, kada je gigant za pretraživanje interneta prijavio veliki hakerski napad na svoj servis elektronske pošte.
XS
SM
MD
LG