Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: još jedna optužnica za zločin u Trusini


Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Nedžada Hodžića zvanog “Džon Vejn” i “Džoni”, kojom ga tereti za ratni zločin počinjen u Trusini kod Konjica, javio je danas BIRN - Justice Report.

Hodžiću se na teret stavlja da je, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina “rukovodeći jednim pravcem napada”.

Hodžić je, kako se navodi u nepotvrđenoj optužnici, 16. aprila 1993. godine u zaseoku Gaj u selu Trusina, zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, sudjelovao u strijeljanju zarobljenih civila i bojovnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

Za zločin u Trusini optuženi su i Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, dok Tužilaštvo sumnjiči još Nihada Bojadžića, Jusufa Hadžajliju i Zulfikara Ališpagu.

Osim Hodžića i Hadžajlije, ostali optuženi i osumnjičeni se nalaze u pritvoru.

Hodžić je bio u pritvoru od 17. septembra 2009. do 19. januara 2010. godine, kada su mu određene mjere zabrane, kao osiguranje da će prisustvovati suđenju.
XS
SM
MD
LG