Dostupni linkovi

Vrhovni sud Crne Gore odbacuje navode izvještaja Stejt Departmenta



Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica oštro je kritkovala izvještaj Stejt Departmenta o crnogorskom sudstvu.

„Ja ga uopšte ne bih komentarisala. Apsolutno me ne dotiče. Mi radimo i imamo rezultate“, kazala je danas predsjednica Vrhovnog suda osvrćući se na ocjene iz izvještaja da crnogorski sudovi donose presude pod političkim uticajem.

Ona je prilikom predstavljanja rada sudova u 2009. godini saopštila da su sudovi postigli „revolucionarne rezultate koji demantuju sve loše ocjene“.

„Mislim da takav način izvještavanja i takvo paušalno gledanje, neobjektivno, zavisno, normalno, ko im pruža te podatke, je najveći pritisak na rad crrnogorskih sudova. Ocjena je da je sudstvo ili pravosuđe pod uticajem politike, a nema nigdje ništa konkretno. ’Ajmo konkretno, pa da vidimo, u kom predmetu, kada, ko i kako se ponašao,“ poručila je Medenica.

Na pitanje kako komentariše ocjene da crnogorski sudovi ne donose presude u slučaju takozvane „visoke korupcije“, Medenica je kazala: „Osnovna nadležnost sudova je da sude – niti da otkrivaju, niti da krivično gone. Mi ne cijenimo optužene da li je to korupcija na visokom ili niskom nivou. I nije mi poznata definicija što se smatra korupcijom na visokom, a što na niskom nivou.“
XS
SM
MD
LG