Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Biografija


Biografija

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Gimnaziju i filozofski fakultet završio je u Beogradu, dok je doktorirao na Univerzitetu u Konstancu 1979. godine

Prema sopstvenom priznanju, filozofiju je studirao dvadeset sati dnevno, ali je istovremeno pohađao i studije istorije umetnosti, sociologije i ekonomije.

Već tokom fakulteta pokazivao je reformski duh. Na prvom času na Filozofskom fakultetu sukobio se s komunistima jer je tvrdio da veliki Marks uopšte nije filozof. Drugi veliki i značajniji sukob imao je s policijom zbog organizovanja "ilegalnih aktivnosti u studentskoj organizaciji protiv komunista", zbog čega je sam putovao po celoj Jugoslaviji.

Zbog tih aktivnosti bio je i osuđen, a za njega se tada zauzeo čak i Vili Brant, nemački kancelar pa se, umesto u zatvoru, našao u Nemačkoj.

Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Kao član, a ubrzo i lider Demokratske stranke, bio je poslanik u sva tri višestranačka saziva Skupštine Srbije i Veću republika Skupštine SRJ. Na mesto premijera došao je posle petooktobarskih demonstracija i odlaska Slobodana Milošavića s vlasti.

Ubistvo

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na uzlazu u zgradu Vlade Srbije, a njegov telohranitelj Milan Veruović je tom prilikom ranjen. Đinđićevom ubistvu prethodila su bar tri neuspela pokušaja atentata i to u vrlo kratkom vremenskom razmaku pred ubistvo.

Kada je ubijen premijer Srbije, uvedeno je vanredno stanje i istog dana raspisana poternica za pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO), kao i za pripadnicima "zemunskog klana".

Za ubistvo su optuženi, a potom i pravosnažno osuđeni Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović na po 40 godina, pošto je Vrhovni sud odbio kao neosnovane žalbe njihove odbrane.

Sud je utvrdio da je Ulemek bio organizator ubistva, a da je Jovanović ispalio hice koji su usmrtili Đinđića i ranili Veruovića. Za ubistvo premijera ranije su pravnosnažno osuđeni članovi zemunskog kriminalnog klana.

Vođe tog klana Dušan Spasojević i Mile Luković stradali su dve nedelje posle ubistva u operaciji MUP-a “Sablja”, jer su prilikom hapšenja u selu Meljak kod Beograda pokušali da pruže otpor.

Svi optuženi za ubistvo osuđeni su u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom na ukupno 348 godina zatvora, dok im je prvostepenom presudom Specijalnog suda 23. maja 2007. godine izrečeno ukupno 378 godina zatvora.


XS
SM
MD
LG