Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska: Norcu smanjena kazna za zločine u Medačkom džepu


Vrhovni sud smanjio je na šest godina zatvorsku kaznu generalu Mirku Norcu koji je zbog ratnog zločina u Medačkom džepu osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegovom suoptuženiku generalu Rahimu Ademiju potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Norac je presudom zagrebačkoga Županijskog suda iz svibnja 2008. proglašen krivim i osuđen po dvjema točkama optužnice na po pet godina zatvora, to jest na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina. Ademi je, pak, oslobođen jer je, po ocjeni suda, imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Presudom Vrhovnog suda, koja je danas objavljena na službenim internetskim stranicama, oslobađajuća presuda Ademiju postala je pravomoćna, dok je Norcu smanjena kazna za godinu dana.

Odluka Vrhovnog suda donesena je nakon žalbenog postupka na kojem su, 19. studenog prošle godine, prigovore na nepravomoćnu presudu iznijeli Norčeva obrana, ali i tužiteljstvo.

Prema tvrdnjama iz optužnice, na području Medačkog džepa od 9. rujna do 17. rujna 1993. kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima" ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno 300 različitih građevina.

Norac, inače, već izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen 2003. zbog ratnog zločina nad civilima 1991. na gospićkom području.
XS
SM
MD
LG