Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuszi će učestvovati u projektu Sjeverni tokFrancuska energetska grupa GDF Suec danas je sa ruskim Gaspromom potpisala memorandum o razumijevanju kojim je predviđeno da francuska kompanija preuzme udio od devet odsto u gasovodu Sjeverni tok.

Tim gasovodom ruski gas će ispod Baltičkog mora ići do potrošača u zapadnoj Evropi. GDF Suec će ulaskom u projekat Sjeverni tok i povećanjem kupovine gasa od Rusije doprineti bezbjednosti isporuka u Evropi, istakao je direktor francuske kompanije Žerar Mestrale .

"Vjerujemo da Sjeverni tok ne samo što će doprineti unapređenju saradnje ruske i francuske kompanije, već će i pomoći razvoju energetskog sektora na cijelom kontinentu", kazao je direktor Gasproma Aleksej Miler.

Predvidjeno je da francuska kompanija preuzme devet procenata u kompaniji za razvoj Sjevernog toka koja je sada u vlasništvu Gasproma i njemačkih firmi E.On i BASF-Vinteršel .

Kompanije su takođe počele pregovore o povećanju Gaspromovih isporuka gasa GDF Suecu za 1,5 milijardi kubnih metara godišnje od 2015. godine.
XS
SM
MD
LG