Dostupni linkovi

Nova neuspela potraga za Mladićem


Prilikom poslednjeg pretresa Mladićeve kuće, Foto: Vesna Anđić
Prilikom poslednjeg pretresa Mladićeve kuće, Foto: Vesna Anđić
Srbijanska policija još je jednom bila u potrazi za haškim beguncem Ratkom Mladićem. Nakon što su pretresli njegovu kuću, nisu našli ratnog generala vojske bosanskih Srba, ali jesu oko 14.000 eura i 70-ak hiljada švicarskih franaka - kod komšije preko puta za kojeg se sumnja da je „jatak“.

Ovakve količine novca doživljavaju se kao dio finansija koje služe za skrivanje Mladića, pa bi se moglo dogoditi da mu je policija sada bliže nego ikada. Ipak, niko se ne usuđuje prognozirati i kada bi se ratni vojni lider mogao naći u Sheweningenu.

Interesantno je i da je pretres izvršen nedugo pošto se Mladićev sin Darko vratio iz Rusije. Po izjavi porodičnog advokata, tamo je boravio na dodeli nagrade jednoj novinarki, a posle sletanja na beogradski aerodrom policija ga je pretresla.

U jednom od ranijih pretresa, u decembru 2008., policija je punih osam sati pretraživala poslovne objekte koji se vode na Darka Mladića. A da li je ovog puta, nakon pretrage 23. februara 2010., potraga sada bliža odbeglom generalu, pitali smo Ivicu Dačića, ministra unutrašnjih poslova Srbije:

„Ne znam, zavisi od onoga što će biti pronađeno.“


Svetko Kovač
, direktor Vojno bezbednosne agencije Srbije, rekao je za naš program da akcije kao što su pretresi objekata spadaju u redovne aktivnosti Akcionog tima u traganju za haškim optuženicima:

„Čiji je cilj pronalaženje dokumenata i drugih tragova.“

Sužava se krug?

RSE: Gde se nalazi Ratko Mladić, da li pretpostavljate?

Kovač: Ne pretpostavljam.

RSE: Kada očekujete neke rezultate?

Kovač: Kada se završi sve.

Da li će pronađeni novac predstavljati prekretnicu koja bi potragu približila beguncu pokazaće vreme, ali Dragoljub Todorović, iz Fonda za humanitarno pravo, kaže za naš program da praćenje traga tih finansija može da bude značajan korak:

„Aposlutno.To je dobro. Ja sam svim srcem da Mladić bude uhapšen. Mislim da je dosta opstruirano. Sigurno je - ako ovi ne znaju njegovu lokaciju, ako nije lociran - da mnogo znači da mu preseku finansijske kanale.“


Već dve godine čujemo da se taj krug oko njega sužava, da on ima sve manje jataka, da ima sve manje sredstava za njegovo sakrivanje - i uvek nas posle svake akcije opovrgnu rezultati te akcije.
Pažljivi hroničari svih velikih potraga za Ratkom Mladićem, bar onih koje su ikako mogle biti poznate javnosti, beleže da ih je do sada bilo bar trideset.

Ljubodrag Stojadinović
, vojno politički analitičar, kaže za naš radio da ne sumnja u nameru države da uhapsi najtraženijeg begunca, ali i podseća da on nikada nije bio tamo gde je tražen:

„Već dve godine čujemo da se taj krug oko njega sužava, da on ima sve manje jataka, da ima sve manje sredstava za njegovo sakrivanje - i uvek nas posle svake akcije opovrgnu rezultati te akcije i zbog toga ponekad počinjem da sumnjam ili u sposobnost srpskih tajnih službi, ili u njihovu nelojalnost vlastima. Prosto je nemoguće da dosad, za sve godine, niko ni slučajno ne sazna gde se nalazi Ratko Mladić.“


Vitalna informacija

Iako je vlast u Srbiji posle petooktobarskih promena sumnjala da u Bezbednosno informativnoj agenciji, naslednici Državne bezbednosti, i VBA - Vojno bezbednosnoj agenciji, ne postoji volja za hapšenjem haških optuženika, u poslednje vreme, što je pokazalo i hapšenje Radovana Karadžića, to se promenilo. General Svetko Kovač izjavio je da je VBA u 2009. prikupila podatke i dostavila 80 izveštaja Tužilaštvu za ratne zločine, Okružnom sudu u Beogradu i Centru za saradnju sa Haškim tribunalom:

„Nije dobijen nijedan podatak da se neko od lica optuženih pred Haškim tribunalom krije u vojnim objekatima, kao ni da su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane na bilo koji način uključeni u njihovo skrivanje.“


Pošto zaista Tadić, vidim, hoće da uđe u EU, ja mislim, ako bi im to značilo mnogo, da bi ga možda mogli i uhapsiti. Ali ko bi znao?
Retki su oni koji u ovom trenutku žele da prognoziraju do kada će Ratko Mladić izmicati zakonu. Dragoljub Todorović podseća da polovinom godine Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, podnosi novi izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom, i to vidi kao još jedan važan momenat za Beograd po pitanju potrage za Mladićem:

„Pošto zaista Tadić, vidim, hoće da uđe u EU, ja mislim, ako bi im to značilo mnogo, da bi ga možda mogli i uhapsiti. Ali ko bi znao? Nisam siguran da će se skoro to rešiti.“


Ljubodrag Stojadinović procenjuje da sve dosadašnje potrage govore da se odbegli Ratko Mladić manje oslanja na mrežu jataka, već više na nešto drugo što je, kako zaključuje, tajna njegovog dugogodišnjeg skrivanja:

„Informacija, vitalna informacija koja dolazi do njega o tome kad i gde počinju potrage, a te informacije očigledno da dolaze možda iz samog centra odakle se potrage i organizuju.“


* * *
Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Članovi porodica nestalih prepušteni sebi
Petković se ogradio od zločina vojnika HVO pod njegovim zapovjedništvom
Održana konferencija o procjeni nasljeđa Haškog tribunala
Počela izrada strategije tranzicijske pravde
Zvornik: Povratnici čekaju optužnice protiv počinilaca zločina

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG