Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija se usprotivila zaključcima Vijeća za provedbu mira u BiH


Rusija se u četvrtak usprotivila, na kraju zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC), dodatnim uslovima za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), objavila je ruska Ambasada u Sarajevu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov ocijenio je u izjavi za agenciju ITAR-TASS, koju je medijima u četvrtak uveče dostavila ruska Ambasada u Sarajevu, da što prije treba okončati misiju međunarodne zajednice u BiH i vlast predati domaćim predstavnicima.

Titov je pritom ocijenio da državnu imovinu, koju je popisao OHR, treba rasporediti 'na osnovu funkcionalno-teritorijalnog načela koje u potpunosti odgovara Mirovnom sporazumu i dejtonskom Ustavu BiH'. Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije zauzeo se za što brže zatvaranje OHR-a.

Na zaključke Vijeća za provedbu mira u BiH koji govore o potrebi da se riješi pitanje državne imovine reagovao je i premijer RS Milorad Dodik, kazavši kako RS ne priznaje OHR-ov popis imovine.

Bošnjački politički predstavnici traže da državna imovina pripadne državi te da se dodjeljuje entitetima, dok hrvatski predstavnici smatraju da dio imovine i bivše vojne imovine treba pripasti i kantonima.

Vijeće za provedbu mira koje je dva dana zasjedalo u Sarajevu u četvrtak je zaključilo da se OHR ne može zatvoriti jer nisu ispunjeni preduslovi koje je pred vlasti BiH postavila međunarodna zajednica.
XS
SM
MD
LG