Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Federacije BiH utvrdila zakonska rješenja koja su uslov za MMFVlada Federacije BiH utvrdila je večeras set zakonskih rješenja neophodnih za ispunjavanje uslova iz stendbaj-aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima FBiH kojim je regulisano da će se sredstva planirana u budžetu za bruto plate i naknade doznačavati korisnicima na osnovu Sporazuma o stendbaj-aranžmanu s MMF-om i Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH.

Vlada je na vanrednoj sjednici i po hitnom postupku Parlamantu FBiH uputila amandmane na dva prijedloga boračkih zakona, i to na prijedloge izmjena i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, te Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, prenose federalni mediji.

Federalna Vlada utvrdila je Prijedlog izmjena Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Izmjene su rezultat revidiranog pisma namjere utvrđenog s MMF-om.

Prema predloženim izmjenama, uštede od deset odsto su predviđene na bruto plate i naknade.

Na vanrednoj sjednici Vlade FBiH razmatrani su materijali čije je usklađivanje s stavovima boračkih organizacija zahtijevao Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Parlament FBiH trebalo sutra da razmatra set zakona koji su uslov za dobijanje kredita Svjetske banke i nastavka realizacije stendbaj-aranžmana sa MMF-om. Koordinacije boračkih organizacija, saveza, udruženja u FBiH ranije su odbacile set boračkih zakona koje je Vlada FBiH, kako su naveli, donijela bez njihove saglasnosti.
XS
SM
MD
LG