Dostupni linkovi

Odbrana sa slobode za zločin protiv čovječnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Apelaciono vijeće Suda BiH saslušalo je žalbe na prvostepenu presudu kojom je Momir Savić osuđen na 18 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. u Višegradu. Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu žalbu na prvostepenu presudu smatrajući kaznu malom za veličinu zločina. Inače, Savić se tokom suđenja branio sa slobode i još uvijek je na slobodi, do izricanja drugostepene presude.

Apelaciono vijeće Suda BiH razmotrilo je žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu kojom je Momir Savić osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Višegradu.

“Tužilaštvo smatra da je kazna od 18 godina zatvora previše niska u odnosu na ozbiljnost krivičnih djela za koja je optuženi proglašen krivim”, istaklo je Tužilaštvo, te zatražilo da se presuda preinači i optuženom izrekne veća kazna.

Inače, Momir Savić se branio sa slobode, te je i nakon ove sjednice pušten kući i biće slobodan sve dok se ne izrekne drugostepena presuda.

Savić je bio komandant Treće čete Višegradske brigade Vojske RS od aprila do septembra 1992. godine i učestvovao je u hapšenjima, protjerivanjima, maltretiranjima i ubistvima civila sa područja općina Višegrad i Rudo. O tome svjedoči i Hajrija Kos koja je bila svjedok na suđenju Saviću:

„Odvodio je muslimansko stanovništvo, a tu, gdje su moji najbliži stradali, on je i stanovao. Znači, to je bio njegov rejon. I moje je obilazio u biti kao prijatelj, da bi na kraju sredio sa Milanom Lukićem da ih unište. Petoro mojih je stradalo takoreći u minuti. Moj otac je stradao, u kući su ga ubili - ubili su ga, pa su ga zapalili. Pa su mi odveli majku, pa su mi odveli sestru, koja je mlađa od mene četiri godine, i njena dva sina, jednom je bilo 11, a jednom 13 godina, za koje se nikad ne zna. Sa njima je još u društvu bila i djevojčica od 10 godina koju su isto zajedno odveli i za koju se isto ništa ne zna. A Momir nas je kao štitio! Tako nas je štitio da nam je dolazio u jedan po pola noći, u tri po pola noći, mjerio nam puls, brojao nam kašike u sudoperi koliko nas je jelo, znači mislio je da nam muškarci neki dolaze, da ih mi krijemo i da nam dolaze da jedu. Mislim to je strašno, to se ne može ispričati šta je on sve radio. Mi nismo imali pravo kretanja, mi smo bili zablokirani u kući na kojoj su nam i roletne morale biti spuštene. I išla sam ja na suđenje.“

RSE: Kakav je bio taj susret sa njim? Kako ste to doživjeli?

"Znate kakav je bio. Ja sam toliki šok doživjela da sam se samo počela tresti - ali sam do kraja opet ostala prisebna.“

Bolna činjenica za žrtve

Savić je proglašen je krivim za zločin protiv čovječnosti. Optužnica ga tereti za maltretiranja i premlaćivanja, ali i ubistva desetina Bošnjaka u Višegradu. Također je osuđen i za silovanje. No, do pravosnažne presude slobodan je građanin Višegrada.

Bakira Hasečić, iz Udruženja žene žrtve rata iz Višegrada, smatra kako je činjenica da se osuđeni zločinac slobodno šeće gradom za žrtve posebno bolna.

„Udruženje Žene žrtve rata se više puta pismeno i usmeno obraćalo Tužilaštvu i Sudu BiH, pravilo upute na koji način i zbog čega se Momir Savić, vojvoda, ubica i silovatelj iz Višegrada, nalazi na slobodi iako je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora, a znamo da Tužilaštvo traži veću kaznu zatvora. Do danas Momir Savić se nalazi na slobodi. I to je još jedna opstrukcija povratka - posebno žrtvama, svjedocima i članovima uže porodice koji se ne mogu vratiti, ni obići svoje porušene kuće, ni mezaristane zbog toga što se Momir Savić, ratni zločinac, nalazi na slobodi i brani se slobode", kaže ona.

Svjedokinja suđenja Hajrija Kos upravo zbog te činjenice nema namjeru vratiti se u Višegrad:

„Živim u Sarajevu. U Višegrad slabo idem, skoro nikako, a kako je on na slobodi nijedanput nisam otišla. To je stvarno van pameti. Toliko čovjek da preživi, pa da se sretne oči u oči sa zlikovcem i da on bude na slobodi, to ja nikako ne razumijem.“

Savić je uhapšen u decembru 2007.godine, a suđenje mu je počelo u avgustu 2008. godine. Sudsko vijeće mu je u decembru iste godine dozvolilo da se, uz mjere zabrane, brani sa slobode. Prvostepenom presudom osuđen je na 18 godina zatvora u julu 2009. godine. Budući da nema vremenskog ograničenja za izricanje pravosnažne presude, za one koji se brane sa slobode neizvjesno je kada će Sud izreći presudu i hoće li se Savić naći uskoro u pritvoru.

* * *
Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Nastavak suđenja moguć početkom marta
Ratni zločinci na javnim funkcijama
Vječno prijateljstvo dva srebrenička druga
Sudije "bježe" od predmeta ratnih zločina?

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG