Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija EU o mandatima specijalnih izaslanika u svijetu


Šefovi diplomatija Evropske unije danas na zasjedanju u Briselu trebaju potvrditi mandate specijalnim predstavnicima EU u svijetu, rekli su novinarima zvaničnici Vijeća ministara EU.

Oni su naveli da to treba da obuhvati i produženje šestomjesečnog mandata specijalnog izaslanika na Kosovu Pitera Fejta, ali se njegovo ime i funkcija ne pominju u pripremnom dokumentu Vijeća ministara EU koji su dobili novinari.

U pripremnom dokumentu se navodi da će mandat na šest mjeseci biti produžen specijalnim predstavnicima EU BiH, Južni Kavkaz, Moldaviju, mirovni proces na Bliskom istoku, krizu u Gruziji, područje Velikih jezera u Africi, Srednjoj Aziji, i Sudanu.

Na dnevnom redu zasjedanja šefova diplomatija evropske dvadesetsedmorice danas i sutra neće biti Zapadni Balkan. Glavne teme će biti pomoć Haitiju, pogoršavanje odnosa sa Iranom i odnosi EU s vlastima u Ukrajini nakon tamošnjih predsjedničkih izbora.

Ministri će ipak, bez donošenja zaključaka, razgovarati i o situaciji u BiH. Potpredsjednik Evropske komisije i visoki prestavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton informisaće ih o rezultatima prošlosedmične posjete BiH.

U utorak će biti održan sastanak u okviru Političkog dijaloga EU-Crna Gora, uz učešće crnogorskog ministra inostranih poslova Milana Roćena.
XS
SM
MD
LG