Dostupni linkovi

Ketrin Ešton doputovala u Sarajevo


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton doputovala je večeras u Sarajevo, čime je počela svoju turneju po zapadnom Balkanu.

Eštonovu su na sarajevskom aerodromu dočekali visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko, šef Delegacije EU Dimitris Kurkulas i komandant EUFOR-a Bernhard Bair.

Ketrin Ešton, koja obavlja i funkciju potpredsjednika Evropske komisije, nije davala izjave po dolasku na sarajevski aerodrom. Prema planu posjete, Eštova će se sutra, između ostalog, sastati sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Harisom Silajdžićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, a trebalo bi da se sastane i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Prije dolaska Eštonove u Sarajevo, njena kancelarija u Briselu saopštila je da zapadni Balkan ima važno mjesto među spoljnopolitičkim prioritetima EU i da je Unija privržena evropskoj budućnosti regiona. Eštonova će, nakon Sarajeva, posjetiti Beograd i Prištinu.

Od visokog evropskog izvora Srna saznaje da Ketrin Ešton za vrijeme boravka u BiH neće otkrivati karte o svom pristupu za rješenje zastoja u kojem se zemlja u ovom trenutku nalazi, nego će to učiniti nakon povratka u Brisel nakon posjete regionu.
XS
SM
MD
LG