Dostupni linkovi

Građani plaćaju i ukradenu struju


Nakon žestokih negodovanja građana koji su ovih dana dobili neočekivano visoke račune za električnu energiju, predstavnici Regulatorne agencije za energetiku su se juče obratili javnosti.

Objašnjavajući apsurd da su uprkos pojeftinjenju struje potrošačima ispostavljeni značajno veći računi, predstavnici Agencije su rekli da redovne platiše zapravo plaćaju gubitke u koje je uračunata i ukradena struja. Ovo je proizvelo dodatne burne reakcije, pa će se ovim problemom, po svoj prilici, pozabaviti i Parlament.

"Potpuno je neprihvatljivo da Elektroprivreda i nadležni organi ne mogu da riješe problem krađe struje, zbog čega ispaštaju građani koji račune plaćaju redovno",
kaže za naš RSE predsjednik parlementarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović koji naglasio da je neophodno riješiti taj problem i najavio da će se njima pozabaviti i skupštinski odbor kojim on predsjedava.

"Mogu da vam najavim da smo mi dobili kao Odbor za ekonomiju i finansije i budžet inicijativu Regulatorne agencije za energetiku da se susretnemo sa ljudima iz agencije i da ćemo naredne nedjelje organizovati sastanak na kojem ćemo razmatrati, između ostaog i ove aktuelne probleme, naravno i probleme koji su vezani sa radom agencije, implementacijom zakona. Ne treba zaboraviti da je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet matički odbor koji razmatra rad i finansijski plan agencije. Smatram da zaista ima potrebe, a u svijetlu mora problema koji su se desili nakon privatizacije Elektroprivrede i pravnog razdvajanja," kaže Damjanović.

Prvorazredni skandal


Cijena kilovat-sata je od Nove godine pojeftinila za 10, odnosno, 19 posto zavisno od vrste brojila. Međutim, računi za struju koju su građani potrošili tokom januara, a koji su dostavljeni ovih dana, šokirali su potrošače.

Nakon žestokih negodovanja, oglasili su se predstavnici Regulatorne agencije za energetiku koji su jednostavno rekli da neko mora da plati sve gubitke u koje spada i ukredena struje.

Tako su redovne poštene platiše postale žrtve onih koji kradu struju, Elektroprivrede i Regulatorne agencije.
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević

"Ponašanje Elektroprivrede i Regulatorne agencije predstavlja prvorazredan skandal", kaže predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji tvrdi da se sve to radilo i do sada, ali da je tek sada izašlo na vidjelo:

"Vjerujte da je to prvi put otkako je ukinuta krvna osveta u Crnoj Gori da pràvi može platiti za krivog. To je nešto nevjerovatno. To je prvorazredni skandal! Nova srpska demokratija osuđuje takvo ponašanje i obratiće se svim nadležnim instancama kako bi se ispoštovao član 18 Zakona o energetici koji predviđa da u formiranju cijene struje mora da se vodi računa da ta cijena mora da bude manja i da ona ne može da bude diskriminatorska. U ovom slučaju niti je cijena pravedna, a pogotovo je diskriminatorska što se sve ono što su komercijalni gubici ili što neko ukrade ili izgubi naplaćuje od onih ljudi koji redovno plaćaju račune i plaćaju i ono što nijesu potrošili," rekao je Mandić.

Tražićemo zaštitu ustavnosti


"Kada je riječ o postupcima Regulatorne agencije za energetiku, više se ne postavlja pitanje zakonitosti, već da li će neko iz te agencije odgovarati", kaže direktor Instituta alternativa Stevo Muk, koji je sa još dvoje kolega iz nevladinog sektora pokrenuo tri sudska postupka od kojih su prvi dobili, a i za preostala dva se očekuju pozitivne presude.
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević

"Mislim da je Regulatorna agencija pokazala da nije u stanju, svjesno ili nesvjesno, namjerno ili ne, da iskontroliše sve troškove i da bude ograničavajući faktor u odnosu na Elektroprivredu Crne Gore. Regulatorna agencija uvijek može da određene troškove ocijeni kako neopravdane i da ih ne prizna i da je to radila mislim da bi uspjela u disciplinovanju Elektroprivrede. To izgleda nije slučaj i u krajnjem sve to plaćaju potrošači. Računi koje su građani dobili za januar su krajnje nerealni, dijelom i zbog toga što je Regulatorna agencija nezakonito izračunala korekciju povraćaja iz prošle godine, a što je, da podsjetim, bio predmet našeg spora pred Upravnim sudom i vratila polovinu tih troškova," kaže Muk.

Pored predstavnika nevladinog sektora sada je i opozicija spremna da se upusti u pravnu proceduru radi postizanja konačnog rješenja.

"Mi ćemo tražiti zaštitu i ustavnosti, tražićemo i obratiti se nadležnim institucijama. Svakako da osuđujemo ponašenja Regulatorne agencije, svakako da znamo da iza takve jedne politike stoji namjera Vlade Crne Gore da onima koji su kupili Elektroprivredu obezbijede onaj profit koji su im i obećali kada su prodavali dijelove Elektroprivrede,"
rekao je Mandić.

Pročitajte i ovo:
U ceni struje: nerad i neznanje
Elektroprivreda oštetila građane za 20 miliona
XS
SM
MD
LG