Dostupni linkovi

Kosor: Završiti pregovore s EU do kraja godine



Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izrazila je danas očekivanje da će hrvatski pregovori s Evropskom unijom biti završeni ove godine i najavila da će vlada svake sedmice slati izveštaje glavnom tužiocu Haškog tribunala o aktivnostima Vlade da bi zadovoljila uslov pune saradnje sa tim sudom.

Nakon sednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, na kojem je učestvovala prvi put, Jadranka Kosor je rekla ga je izvestila
o stanju u najtežim pregovaračkim poglavljima poput pravosuđa, gde zbog artiljerijskih dnevnika iz akcije Oluja 1995. postoji problem pune suradnje s Haškim sudom.

Hrvatska premijerka je dodala da očekuje da na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 19. februara budu otvorena "najmanje dva poglavlja", koja do sada nisu otvorena zbog prigovora Slovenije.

Predsednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU Vesna Pusić rekla je da Hrvatska do leta treba da reši 16 ključnih zadataka u pregovorima da bi oni bili završeni do kraja godine.

Ona je istakla da tačan datum ulaska u EU - 2012. ili 2013. godina, zavisi od dužine procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju EU u 27 država članica.
XS
SM
MD
LG