Dostupni linkovi

Evropski parlament o napretku Hrvatske, Makedonije i Turske


Evropski parlament danas će na plenarnoj sjednici raspravljati i glasati o izvještajima o napretku zemalja kandidata za EU, Hrvatske, Turske i Makedonije.

U novembru prošle godine Evropski parlament objavio je kako zemlje koje teže članstvu u Uniji moraju nastaviti reforme kako bi se mogle pridružiti Uniji.

Evropski parlament je pozdravio napore zemalja Zapadnog Balkana i Turske u provedbi reformi usmjerenih na jačanje vladavine zakona, ali i konstatovao kako se "neke zemlje i dalje se sočavaju sa velikim izazovima, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Zastupnici EU takođe su pozvali na unapređenje položaja manjina u regiji i izrazili zabrinutost zbog toga što se sloboda govora "ne poštuje u cjelosti" u nekim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Evropski parlament "smatra kako je za Zapadni Balkan i Tursku prioritet osigurati slobodu medija od političkih uplitanja i garantovati nezavisnost regulatornih tijela", navedeno je u novembarskoj rezoluciji.

Hrvatska, Makedonija i Turska službeni su kandidati za prijem u EU, dok se Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Kosovo, Crna Gora i Srbija trenutno smatraju potencijalnim kandidatima.
XS
SM
MD
LG