Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gates se založio za nove sankcije Iranu


Međunarodna zajednica nema drugog izbora nego uvesti nove sankcija Iranu zbog njegovog nuklearnog programa jer je Teheran odbacio ponudu Zapada, izjavio je u u Parizu američki ministar obrane Robert Gates.

“Moramo i dalje pokušavati na miroljubiv način problem riješiti. Jedini put koji nam je preostao u ovom trenutku, čini mi se, je nastaviti pritisak na Iran, ali će to zahtijevati suradnju međunarodne zajednice”, rekao je Gates na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim kolegom Herve Morinom.

Ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner ocijenio je da su posljednji potezi iranskih vlasti ravni ucijenama i da su stoga nove međunarodne sankcije neophodne.

On je dodao da će međunarodna zajednica nastavljati s uvjeravanjem Kine, stalne čanice Vijeća sigurnosti UN-a, o neophodnosti uvođenja novih sankcija Iranu.

Iran je u ponedjeljak, u službenom pismu, obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču da od utorka počinje da proizvodi obogaćeno nuklearno gorivo.
XS
SM
MD
LG