Dostupni linkovi

Ankara: Sutra trilateralni sastanak o Balkanu


Ministri vanjskih poslova Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine sastaće se u utorak u Ankari da bi razmotrili najnoviji razvoj situacije na Balkanu a posebno u Bosni i Hercegovini, službeno je saopćeno u Ankari.

"Turska u svojoj vanjskoj politici daje prioritet Balkanu, posebno Bosni i Hercegovini, kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost u regiji, ističe se u saopćenju turskog MVP-a, prenosi u ponedjeljak zvanična agencija Anadolija.

Ankara je zabrinuta zbog, kako se ističe, "pogrešnih signala" koje je međunarodna zajadnica krajem prošle godine uputila Sarajavu.

Radi se o odbijanju NATO-a da primi BiH u Akcioni plan Alijanse, kao i odbijanju Evropske unije da ukine vize i za bh . građane.

Ankara je u naporu da se riješi sadašnja kriza u BiH, pokrenula dva paralalena trilateralna mehanizma: prvi između Turske, Srbije i BiH, a drugi između Turske, BiH i Hrvatske.

Sutrašnji sastanak Ahmeta Davutoglua, Vuka Jeremića i Svena Alkalaja biće peti od oktobra 2009. godine, kada je ta inicijativa pokrenuta.
XS
SM
MD
LG