Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina: ponovo pronađeno preko 100 tona otrovnog mlijekaKina je pronašla još 170 tona otrovnog praha za mlijeko u seriji slučajeva u kojima se otkriva kako dobar dio otrovnih mliječnih proizvoda iz vremena skandala s prahom za mlijeko 2008. godine nisu uništeni, nego da se nastavljaju prodavati kupcima.

Preko vikenda je u sjevernoj regiji Ningxia pronađeno preko 170 tona kontaminiranog mlijeka u prahu, a vlasti su zatvorile dvije tvornice. Zaplijenjeno je 72 tone praha, dok se ostatak traži, a koje je jedna kompanija prepakirala i prodala u druge regije.

2008. godine se stotine hiljada djece razboljelo, a najmanje šest je umrlo nakon konzumacije mlijeka u prahu bogatog melaminom, industrijskom kemikalijom dodavanom da bi se varalo na testovima i predstavilo mlijeko kao bogato proteinima.

Kina će u srijedu početi s izvanrednim programom pronalaženja i uništavanja mlijeka, a nije jasno hoće li se to nastaviti i koliko dugo, jer ovog vikenda u Kini obilježavaju lunarnu Novu godinu, što je najveći praznik u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG