Dostupni linkovi

Zašto se razlikuju prognoze Vlade i MMF-a


Prema podacima MMF-a rast od četiri odsto je moguć tek od 2011. godine.
Prema podacima MMF-a rast od četiri odsto je moguć tek od 2011. godine.
Juče je okončana dvonedjeljna posjeta predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda Crnoj Gori, koju je na kraju obilježilo završno obraćanje eksperata MMF-a domaćoj javnosti, pri čemu su prezentirani podaci i projekcije koje se drastično razlikuju od Vladinih koja, po ocjeni opozicije, uporno širi optimizam, bez utemeljenja u stvarnosti.

"Crnogorski bruto domaći proizvod, prošle godine je pao najviše u regionu za sedam posto. Budžetski deficit je bio na "mastritskom limitu" od tri posto, dok je javni dug dosegao pet posto BDP-a, a nezaposlenost 15 procenata", rekli su juče predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, koji su dvije sedmice skenirali cjelokupnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori.

U MMF-u primjećuju izvjesne signale da se situacija ublažava, ali napominju da još uvijek nema jasnih znakova kratkoročnog oporavka, ali da i dalje ostaju pri prognozama da će crnogorska ekonomija ove godine oslabiti dva odsto. Rast od četiri odsto je, kažu, moguć tek od 2011. godine.

Ovi podaci se značajno razlikuju od podataka i projekcije koju objavljuje Vlada. U opoziciji kažu da Vlada, preko medija koje kontroliše, širi lažni optimizam isključivo zbog sopstvenih političkih interesa.
Vlada nikada nije priznala realno stanje u Crnoj Gori. Uvijek su govorili - gledajte našu televiziju, naša sredstva informisanja. Sve je dobro, pravo blagostanje. Vlada širi optimizam potpuno nerealno.

"Vlada nikada nije priznala realno stanje u Crnoj Gori. Uvijek su govorili - gledajte našu televiziju, naša sredstva informisanja. Sve je dobro, pravo blagostanje. Vlada širi optimizam potpuno nerealno. Do sad smo to naučili. Mislim da u to više niko ne vjeruje. Ali, naš narod je takav. Slijede lokalni izbori, kriza je velika, radnici su na ulici... Oni stalno pričaju da će biti bolje, da je ovo dobro, da smo mi najbolji u regionu... To je već otrcana fraza. Ne znam ko u to više vjeruje. Čitav region je u krizi, a MMF je rekao da smo najgori," kaže funkcioner Nove srpske demokratije, Radojica Živković.

IGRA OVCE I VUKA

Vlast u Crnoj Gori je početak ekonomske krize dočekala negirajući mogućnost ozbiljnijih posljedica po domaću ekonomiju. Vremenom optimizam je splašnjavao, ali se oporavak ipak očekivao za 2010. godinu.
Vujica Lazović: Ne znam da li tom projekcijom i prognozom žele da nas dovedu u jednu inferiornu poziciju i da poslije toga saopštavaju da smo prinuđeni da uđemo u aranžman sa njima, ili je to rezultat projekcije, odnosno, istraživanja analiza koje oni prave na regionalnom nivou.

Prošle jeseni potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić je za ovu godinu najavljivao blagi rast. Premijer Milo Đukanović je krajem prošle godine, za 2010. predvidio rast od pola procenta, a potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je govorio da stabilizacija i blagi rast očekuju u drugoj polovini ove godine.

Iz Vlade je upravo Lazović prvi reagovao na jučerašnji nastup predstavnika MMF-a, rekavši za podgorički radio Antena M da je njihova procjena pogrešna i arogantna.

"Ne znam da li tom projekcijom i prognozom žele da nas dovedu u jednu inferiornu poziciju i da poslije toga saopštavaju da smo prinuđeni da uđemo u aranžman sa njima, ili je to rezultat projekcije, odnosno, istraživanja analiza koje oni prave na regionalnom nivou. Mislim da to nije tako i svi drugi podaci i činjenice pokazuju da u Crnoj Gori nije toliki pad," smatra Lazović.

"Prema podacima kojima ja raspolažem, ti podaci nijesu relevantni. Krajem 2009. godine realni pad crnogorske ekonomije je 5,3 posto. Znači, nijesmo mi baš toliko lideri, kako navodi MMF, sa sedam posto. U Hrvatskoj je pet posto. Onda, kada je u pitanju i državni dug, Crna Gora svakako spada u umjereno zadužene zemlje," smatra funkcioner Demokratske partije socijalista Zarija Franović.
Prema podacima kojima ja raspolažem, ti podaci nijesu relevantni. Krajem 2009. godine realni pad crnogorske ekonomije je 5,3 posto. Znači, nijesmo mi baš toliko lideri, kako navodi MMF, sa sedam posto.

Potpredsjednik opozicionog Pokreta za promjene Branko Radulović kaže da Vlada ne želi da javno prizna stvarno stanje, a da se uljepšana slika prikazuje jer izostaje politička odgovornost. Svoje viđenje odnosa vlasti i građana ilustruje poznatom pripovijetkom:

"Da od političke volje ne zavisi da li će pojedinac socijalne strukture imati i za večeru, a ne za sjutrašnji dan, tada bi oni dugoročno odlučivali i onda bi ono sigurno i za mnogo manje greške koje je napravila Vlada došlo bi do njihove promjene i političke odgovornosti. Međutim, u ovoj situaciji Vlada se igra sa ovakvom pozicijom građana Crne Gore i ovakvom situacijom i dalje opstaje na vlasti. Možda je surovo, ali sve mi izgleda da je to onaj odnos između ovce i vuka. I dalje ovca ide za njim, iako je svjesna da na određeni način to donosi kraj, čak i biološki opstanak dovodi u pitanje."
XS
SM
MD
LG