Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Holbrooke:SAD će podržati Karzaijev plan


Sjedinjene Države podržat će plan afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija kojim se nudi pomirenje talibanskim pobunjenicima ukoliko predaju oružje, izjavio je u srijedu specijalni američki predstavnik za Afganistan Richard Holbrooke.

On je rekao da Washington vjeruje da većina talibana ne podržava terorističku organizaciju Al-Qaidu i njene ekstremističke ciljeve, prenosi Reuters.

Očekuje se da će Karzai na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu koja će se održati u Londonu predstaviti plan koji treba da pomogne naporima SAD-a i NATO snaga u Afganistanu da se uspostavi mir.

"Na osnovu razgovora sa zatvorenicima, povratnicima i stručnjacima, smatram da se bar 70 posto tih ljudi ne bore ni za šta što ima veze s Al-Qaidom", izjavio je Holbrooke. On je dodao da je ohrabrujuće to što posljednja istraživanja u Afganistanu pokazuju da većina stanovnika za situaciju u državi okrivljuje talibane, a ne NATO.

Holbrooke, koji je imao ključnu ulogu u mirovnim pregovorima u Daytonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini, rekao je da je situacija u Afganistanu i Pakistanu komplikovanija nego na Balkanu 1990-ih godina.

On je najavio da će SAD u četvrtak, 28. januara, predstaviti i nove mjere za suzbijanje korupcije u Afganistanu.
XS
SM
MD
LG