Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Interes Hrvatske i Srbije su bolji odnosi


Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka, kako suradnja Beograda i Zagreba mora biti bolja jer je to jamstvo sigurnosti i napretka u susjedstvu.

"To je interes obiju država, to je interes mira u ovom djelu svijeta", rekao je Josipović te dodao da bi rado posjetio Srbiju nakon što za to budu obavljene odgovarajuće pripreme.

Govoreći o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid, podnesenoj pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) 1999., Josipović je kazao kako je ta tužba podnesena u vrijeme kada nije bilo dovoljne suradnje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije na utvrđivanju sudbine nestalih ni kažnjavanju ratnih zločina, kao ni na vraćanju kulturnog blaga odnesenog iz Hrvatske u Srbiju.

Ocjenjujući kako je od tada do danas je učinjen ozbiljan napredak, Josipović je istaknuo kako je, unatoč tome što je sudbina oko 1.300 ljudi još nepoznata, suradnja na traganju dobra, dio kulturnog blaga je vraćen, a Srbija sudi ratnim zločincima i surađuje s Haagom.

Novoizabrani hrvatski predsjednik dodao je kako neriješeni problemi ostaju uhićenje i predaja haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haaškom sudu, utvrđivanje sudbine svih nestalih te odlučan povratak otetog kulturnog blaga.
XS
SM
MD
LG