Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić: Srbija se ne može mešati u unutrašnje stvari BiHPredsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske da implikacije protektorata nisu korisne ni za koga i da vanredna ovlaštenja visokog predstavnika predstavljaju problem za sve građane BiH.

On je u intervjuu za RTRS izjavio kako se Srbija neće mešati u unutrašnje stvari BiH kakve su mogući referendum u RS i najavio donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

"Mora se što pre ući u stanje redovne demokratije, a ne suspendovanje odluka predstavnika građana. Nametanje rešenja je apsolutno neprihvatljivo i takav smo stav izneli svojim evropskim partnerima, a prihvatljivo je sve što se predstavnici konstitutivnih naroda dogovore", rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ne reaguje na napade na RS sa raznih strana, Tadić je rekao da Srbija ne ćuti ni o jednom pitanju, čak i kad se građanima tako čini i da politika velike glasnosti često nije efikasna. "Srbija ima odgovornost kada je u pitanju Dejtonski sporazum i ne beži od svoje odgovornosti ni jednog trenutka. Ali Srbija ne može da se meša u unutrašnje stvari i to je crvena linija koju ne sme da pređe", naglasio je Tadić. Prema njegovim rečima, i referendum je, takođe, unutrašnja stvar BiH.

On je rekao da rezolucija o Srebrenici, kao obaveza Srbije prema Haškom tribunalu, sigurno neće biti dočekana ni u RS ni u Srbiji sa najvećim mogućim odobravanjem.
XS
SM
MD
LG