Dostupni linkovi

Mesić: Pomoć Kosovu na putu ka Evropi


Dočekan uz najveće počasti - Stjepan Mesić danas u Prištini
Dočekan uz najveće počasti - Stjepan Mesić danas u Prištini
Predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić po dolasku u Prištinu izjavio je da će Republika Hrvatska pomoći Kosovu u ostvarivanju njenih evropskih težnji. Mesiću je u dvorištu Skupštine Kosova priređen doček sa najvišim državnim počastima.

Zvanični Beogad već je osudio dolazak predsednika Hrvatske u Prištinu, a Boris Tadić ocenio da Mesićevi postupci u poslednje vreme “kvare odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasledniku".

NAJVEĆE POČASTI

Mesić je danas izjavio da će Republika Hrvatska pomoći Kosovu u ostvarivanju njenih evropskih težnji.

“Hrvatska je spremna da svojim iskustvom i znanjem pomogne Kosovu na putu evropskih integracija, koja je sada značajna budućnost“, rekao je Mesić posle sastanka sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiu.

Mesić je ocenio da je nezavisnost Kosova nova realnost u regionu i pozvao je sve zemlje da priznaju novu nezavisnu i suverenu državu, što bi, prema njemu, bio doprinos regionalnoj i evropskoj saradnji.
Kosovo ima dobre odnose sa svim susedima, osim sa Srbijom - kaže Fatmir Sejdiu

Predsednik Sejdiu je odlikovao predsednika Mesića "Zlatnom medaljom nezavisnosti" za doprinos koji su Hrvatska i predsednik Mesić dali za slobodu i nezavisnost Kosova.

Hrvatski predsednik je ocenio da su Kosovo i Hrvatska negovali dobre odnose i u vreme bivše SFRJ, dok je govoreći o ratu u Hrvatskoj rekao da narod ove zemlje nikada ne zaboravlja doprinos građana Kosova za njenu slobodu.

PODRŠKA KOSOVU

Predsednik Sejdiu je izjavio da je Hrvatska posebno značajna za Kosovo i izrazio želju za nastavak saradnje, koja predstavlja primer i za druge države.

“Kosovo ima podršku i drugih zemalja i dobru saradnju sa susedima, za izuzetkom Srbije. Za nas je značajno da dajemo najbolje signale za saradnju u interesu dvaju naroda i država, ali i onoga što mi nazivamo vizijom i stemljenjima učlanjenja u EU i NATO“, rekao je predsednik Sejdiu.

Hrvatski predsednik je imao sastanak sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, premijerom Hassimom Tačijem i govorio na svećanoj sednici Skupštine Kosova.

Posle toga na svečanoj sednici Skupštine opštine Priština predsedniku Mesiću je uručena diploma počasnog građanina glavnog grada Kosova i zlatna bista Bognje na tronu, koja je simbol Prištine.

Predsednik Mesić sa kojim je i grupa hrvatskih biznismena će se u Privrednoj komori Kosova susresti sa predsednikom ove komore i kosovskim preduzetnicima.

Predsednik Mesić će takođe posetiti i selo Janjevo u kojem živi jedan broj kosovskih Hrvata i obići će pripadnike Vojske Hrvatske koji su deo međunarodnih mirovnih snaga.

Dolazak Stjepana Mesića na Kosovo događa se dan pošto je predsednik Srbije Boris Tadić proveo Badnje veče i Božić u manastiru Visoki Dečani.

U isteku mandata hrvatskog predsednika odnosi Hrvatske i Srbije dodatno su zaoštreni. Potezi obe strane dodatno su doprineli takvom opštem utisku. Mesićev dolazak na Kosovo, Srbija je protumačila kao provokaciju, dok je Srbija na samu Novu godinu odlučila da tuži Hrvatsku za genocid.

POMILOVANJE RIMCA ANTICIVILIZACIJSKI GEST

Dan uoči dolaska na Kosovo, Stjepan Mesić doneo je odluku da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca. Ovakav potez predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kao "antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati".

"Kada odlazeći predsednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku decu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antievropska i anticivilizacijska odluka s onu stranu razuma", rekao je Tadić, a prenosi u saopštenju Pres služba predsednika Srbije.
Anticivilizacijski gest - Boris Tadić

Predsednik Tadić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je zadatak svih zemalja regiona da potpuno sarađuju s Haškim tribunalom, a to podrazumeva i da ratni zločinci koji su procesuirani pred domaćim sudovima dobiju zasluženu kaznu.

"Ta kazna mora biti zadovoljenje pravde i nevinih žrtava, a nikako ne bi smela da bude umanjivana ili ponišavana diskrecionim odlukama koje
suštinski relativizuju zločin i obeskrivljavaju najstrašnije zločince",
rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Tadić smatra da je odluka odlazećeg hrvatskog predsednika za svaku osudu i žaljenje.

"Ta odluka je još jedna u nizu, u koju spada i današnja poseta Prištini, kojima Mesić na veoma efikasan način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasledniku", zaključio je predsednik Srbije.
XS
SM
MD
LG