Dostupni linkovi

Dodik najavljuje referendum, Bošnjaci zaštitu nacionalnog interesa


Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će "sigurno jednog dana biti održan referendum o tome da li će RS biti u okviru BiH ili izvan nje".

"To ne treba da bude sporno, ali da bi to učinili, moramo legalizirati pravo na referendum, a da bi to učinili, moramo donijeti zakon o referendumu", rekao je Dodik novinarima u utorak u Banjaluci.

On je kazao da ne treba brzo i neozbiljno raditi na tome, ali da će zakonski uslovi za provođenje referenduma biti osigurani u prvoj polovini ove godine.

Dodik je ponovio da je referendum ozbiljna stvar, da se o toj temi prije tri godine nije smijelo ni pričati u RS-u, dok je sadašnja vlast odlučila da donese novi zakon o njemu.

"Odlučili smo da legaliziramo pravo na samu priču o referendumu, a druga faza je da se on institucionalizira kroz dogradnju sadašnjeg zakona i zatim provede na nekom od pitanja koje u određenom trenutku bude važno", rekao je Dodik, podsjećajući na odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, koju su odbacile Vlada i Skupština RS.

KLUB BOŠNJAKA TRAŽI ZAŠTITU VITALNOG NACIONALNOG INTERESA


Istovremeno, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS odlučio je danas da će potegnuti institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa posljednjim odlukama entitetskog Parlamenta.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS smatra da su zaključci Narodne skupštine kojima se potvrđuju stavovi Vlade RS o odlukama visokog predstavnika neutemeljeni i da se njima dovodi u pitanje ustavnopravni sistem BiH, objasnio je predsjednik Kluba Edin Ramić razloge za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa:

„...posebno pravosudni sistem, negirajući Sud i Tužilaštvo BiH i smatrajući ih stranim tijelima u pravosudnom sistemu. Podsjećamo da bez djelovanja navedenih pravosudnih institucija ne bi bilo procesuiranja najtežih ratnih zločina, pogotovo u RS-u. Kada je u pitanju nadležnost visokog predstavnika, jasno je da ta nadležnost postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu, posebno u njegovom Aneksu X, kao i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti koje su podržale mandat, djelovanje i odluke visokog predstavnika.“

Kada je u pitanju stav Narodne skupštine RS o referendumu, Klub Bošnjaka će se o njemu izjasniti kada pomenuti zakon bude usvojen u parlamentarnoj proceduri, kazao je Ramić.

Za razliku od Kluba Bošnjaka, hrvatski Klub nije imao primjedbi na zaključke koje je usvojila Narodna skupština 29. decembra 2009. godine i kojima se potvrđuje stav Vlade da su odluke visokog predstavnika neprihvatljive za RS i da će se o tome građani izjasniti na referendumu nakon promjene zakona. Predsjednik Kluba Hrvata, Tomislav Tomljanović:

„Principijelno, mi do sada nismo postavili pitanje vitalnog interesa na zaključke, a i sam zaključak kao zaključak se, po nama, ne može postaviti kao vitalni interes, jer se radi o zahtjevu Skupštini da se predloži novi zakon ili da se modificira postojeći zakon o referendumu.“


Za Klub Hrvata referendum u Republici Srpskoj nije sporan, već pitanja o kojima bi se građani trebali izjasniti.
XS
SM
MD
LG