Dostupni linkovi

Pogoršava se zdravlje rudara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Zdravstveno stanje radnika nikšićkih Rudnika boksita, njih 86, koji već šest dana štrajkuju u jami Biočki stan, izuzetno je teško, saopštio je novinarima predstavnik rudara, Marko Nikolić.

Nikolić je kazao da je do sada hitna ljekarska pomoć ukazana za 16 rudara, od kojih je šest, sa dijagnozom upale pluća, zadržano na internom odjeljenju bolnice u Nikšiću.

"Tih šest rudara morali su da ostanu na bolničkom liječenju, ali su ipak poručili da sjutra počinju štrajk glađu, kao i da će odbijati primanje ljekarske terapije," rekao je on i pozvao hospitalizovane rudare da odustanu od te namjere.

Kako je naveo, situacija u jami je dramatična, jer su rudari i dalje bez struje, u vlazi i sa nedovoljnim grijanjem i pozvao da se sjutra u podne ispred rudokopa na Seocima okupe sve relevantne institucije u Crnoj Gori, sindikalne organizacije, predstavnike za zaštitu ljudskih prava i građane i zajedno upute apel za spas rudara.

Poslovođa, Milan Zeković, podsjetio je da jama nije radila godinu dana i upozorio da se svakog trenutka može desiti da svi rudari ostanu zatrpani u njoj zbog obrušavanja, a rudari su iskazali zahvalnost prema bolnici i policiji, koja, kako su kazali, nije nasjela na lažne optužbe uprave da su radnici pijani i agresivni, dok su ogorčeni što ih nije obišao predsjednik Opštine, Nebojša Radojičić.

Rudari zahtijevaju isplatu još dvije zarade, regresa, dvije zimnice i ostalih dugovanja, nastavak proizvodnje u svim sektorima u preduzeću i poštovanje Kolektivnog ugovora i poručuju da neće izaći dok im se ne ispune svi zahtjevi.

Isplata avgustovske i septembarske zarade zaposlenima počela je u četvrtak oko 13 sati, nakon pregovora sa premijerom koji nijesu uspjeli.
XS
SM
MD
LG