Dostupni linkovi

Prvo novac, pa nadležnost


Šef poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović rekao je da pokrajina neće preuzimati nove nadležnosti dok za njih ne dobije novac od Republike.

"Ako Republika ne obezbedi pare, pokrjina neće preuzimati nadležnosti, na šta ima pravo prema članu 88 Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine", rekao je Petrović za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da su neosnovane skeptične prognoze prema kojima je centralna vlast spremna da se samo formalno odrekne nekih nadležnosti u korist Vojvodine, ali ne i da za njih obezbijedi novac.

"Za proces prenosa nadležnosti potrebno je najmanje dve godine. Stoga idemo postepeno, pa ćemo početkom 2010. godine preuzeti Nacionalni park `Fruška gora`, Zavod za zaštitu prirode, kao i neke inspekcije", reka je Petrović.

Zakonom o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kao i novim Statutom, pokrajina je dobila 153 nove nadležnosti, ali mnoge od njih ne mogu biti realizovane jer još ne postoje republički zakoni o javnim finansijama i imovini.
XS
SM
MD
LG