Dostupni linkovi

Prvo sučeljavanje Josipovića i Bandića uoči drugog kruga



Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za predsednika Hrvatske Ivo Josipović kazao je sinoć da ne bi odustao od hrvatske tužbe protiv Srbije, a njegov protivkandidat u drugom krugu izbora, nezavisni kandidat Milan Bandić kaže da bi pozvao predsednika Borisa Tadića u Vukovar da se izvini za zločine.

Izjavili su to tokom sučeljavanja na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), tokom kojeg su se obojica založila za jačanje saradnje sa susedima.

Bandić je rekao da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini svoju budućnost trebalo da traže u okviru trećeg entiteta, ukoliko ne budu uspeli da ostvare ravnopravnost sa Srbima i Bošnjacima. Obojica su ocenila da je budućnost BiH u njenoj celovitosti, a Josipović kaže da bi u slučaju trećeg entiteta bilo teško postići da ceo hrvatski korpus uđe u taj entitet. Dodao je da je stabilnost BiH nacionalni interes Hrvatske.

Nisu decidno odgovorili na pitanje smatraju li da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ističući da su na njenom području tokom rata počinjeni brojni zločini i da je proterano nesrpsko stanovnsništvo. Obojica smatraju da u akciji Oluja 1995. nije bilo etničkog čišćenja.

Kandidat SDP je kazao da Hrvatska mora još da poradi na povratku izbeglih Srba, a Bandić smatra da je Hrvatska već sve po tom pitanju uradila.

Drugi krug izbora za predsednika države održava se 10. januara 2010.
XS
SM
MD
LG