Dostupni linkovi

Moguć prekid uvoza vakcine u Srbiji


Ako odziv za vakcinaciju bude slab postoji mogućnost da predložimo prekid ugovora sa Novartisom i prestanak nabavke vakcina, kaže Predrag Kon.

Predsednik Radne grupe za pandemiju Predrag Kon najavio je da će ukoliko odziv za vakcinaciju i dalje bude slab, to telo će predložiti Ministarstvu zdravlja da raskine ugovor sa švajcarskim proizvođačem Novartisom. Kon je potvrdio da su prijavljena tri slučaja nuspojava vakcinisanja.

Ako dođe da prekida nabavke vakcina, kako je rekao Kon za Blic, biće predložene i mera zabrane javnih okupljanja kako bi se smanjilo prenošenje virusa.

"Sasvim je sigurno da ćemo posle Nove godine preispitati kolike su količine vakcine upotrebljene, jer ovakvom dinamikom ne možemo da postignemo cilj. A to je da vakcinišemo sve registrovane hronične bolesnike, svu decu do dve godine, trudnice, zdravstvene radnike i ljude iz javnih službi", istakao je Kon.

On smatra da se loš odziv ne sme zanemariti, ali da je zato neophodno primeniti drugu meru zaštite.

Ako je otpor toliki, onda treba reći, naveo je Kon, da se odbija spasavanje života. Jer na 10.000 vakcinisanih spaseni su jedan život i tri teška slučaja.

"Zato postoji mogućnost da predložimo raskid ugovora sa Novartisom i prestanak nabavke vakcine. Ono što je stiglo u zemlju jasno je da je dovoljno u odnosu na odziv. Ali onda ćemo preusmeriti strategiju i zabraniti javna okupljanja i dati saopštenje da su te mere ekonomski skuplje od vakcinacije", rekao je Kon.

XS
SM
MD
LG