Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa pokrenuo beatifikaciju svoja dva prethodnikaPapa Benedikt XVI izdao je u subotu dekrete kojim se dva njegova prethodnika približavaju beatifikaciji - papa Jovan Pavle II i papa Pije XII, koji je osuđivan da nije više učinio da se spasu Jevreji u Drugom svetskom ratu.

Odluka pape Benedikta da se priznaju "herojske vrline" pape Pija bila je iznenađenje, dok je za papu Jovana Pavla bila očekivana. Ovim dekretima se otvara put ka beatifikaciji dvojice papa, što je prvi korak ka njihovom proglašenju za svece.

Abraham Foksman, preživeli iz holokausta i nacionalni direktor Antidifamacione lige, rekao je da je razočaran da je papa doneo ovu odluku dok se još raspravlja o istorijskom učinku Pija XII.

Argument Vatikana je da je papa Pije koristio tihu diplomatiju da pokuša da spasi Jevreje. Vatikan kaže da Pije, koji je zvanično zadržao neutralnost za vreme rata, nije mogao javno da osudu holokaust zato što je verovao da bi javna osuda mogla samo da razbesni naciste i da ima za posledice još više stradanja. Pije je uopšteno osudio istrebljenje ljudi na osnovu rase i otvorio Vatikan za ratne izbeglice, uključujući Jevreje, posle Hitlerovog zauzimanja Rima 1943. godine, navode u Vatikanu.
XS
SM
MD
LG