Dostupni linkovi

Hrvatska policija tražila "topničke dnevnike"



U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima policija je jutros pretražila stanove nekolicine bivših djelatnika HV-a i MORH-a, među ostalima i umirovljenog generala Rahima Ademija.

Ademijev branitelj Čedo Prodanović potvrdio je Hini da je policija danas bila u domu njegovog branjenika u Splitu, no ništa više od toga nije želio reći.
Iz Ravnateljstva policije potvrdili su da su danas, zajedno s vojnom policijom, pretražili stanove i druge prostorije više osoba s područja Hrvatske i BiH, no nisu željeli otkriti njihov identitet niti broj.

Najavili su, pak, da će razgovarati s više osoba za koje se pretpostavlja da raspolažu informacijama o kolanju i preuzimanju tražene dokumentacije.
Mediji nagađaju da su pretraženi stanovi i kuće osam bivših djelatnika iHV-a i MORH-a, među ostalim umirovljenog generala i bivšeg savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja Imre Agotića, Željka Kučića, bivšeg suradnika generala Ante Gotovine i Miroslava Vidovića, bivšeg šefa kabineta generala Petra Stipetića.

Pretrage stanova počele su rano jutros, a završile su do podneva. Nije poznato jesu li što policijski istražitelji pronašli.

Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je taj sud izdao "nekoliko naloga za pretrage zbog sumnje u kazneno djelo uništavanja ili prikrivanja arhivske građe".

Iz Ravnateljstva policije priopćili su da u suradnji s Državnim odvjetništvom poduzimaju niz aktivnosti kako bi pronašli topničku dokumentaciju iz vojnoredarstvenih akcija "Bljesak" i "Oluja" koja nedostaje, kao i druge arhivske građe koja se odnosi na niz vojnoredarstvenih akcija tijekom Domovinskog rata.
XS
SM
MD
LG