Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đorđević: Stojiljković naredio zakopavanje ubijenih AlbanacaOptuženi Vlastimir Đorđević posvedočio je danas pred Haškim tribunalom da je naređenje da se zakopaju leševi kosovskih Albanaca u Batajnici u proleće 1999. dao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković.

Tadašnji pomoćnik ministra i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, general Đorđević, optužen je za zločine nad kosovskim Albancima.

Svedočeći u svoju odbranu, on je rekao da je sprovodio Stojiljkovićeva naređenja, iako se nije slagao s njima, i da zbog toga žali. On je tvrdio da nije bio umešan u organizovanje transporta tela s Kosova i da ne zna ko je to naredio.

Đorđević je rekao da ga je Stojiljković u dva-tri navrata u aprilu 1999. obavestio da su leševi dopremljeni kamionima s Kosova, naređujući mu da organizuje pokopavanje u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici.

Đorđević je danas tvrdio i da je posle bombardovanja NATO-a pitao ministra Stojiljkovića o telima u Batajnici, ali da mu je ovaj odgovorio da to nije njegov problem. Stojiljković, koga je Haški tribunal 1999. optužio za zločine na Kosovu, počinio je samoubistvo u aprilu 2002.
XS
SM
MD
LG